Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

reparatieplicht wel of niet

Vraag gesteld door h.a72 op 9 november 2018

Ik heb in Duitsland een aanrijding gehad(van achter in file), mijn verzekeraar heeft het schadebedrag volgen schaderapport aan mij uitbetaald. Inmiddels heeft de tegenpartij de schade erkend, echter wil de tegenpartij een herstelfactuur hebben omdat er in Duitsland een reparatieplicht geld. Mijn verzekeraar stelt nu voor om of de schade volgen rapport te laten repareren of de BTW terug te betalen. Ik ben Allrisk verzekerd en vraag mij af of ik verplicht ben om te laten repareren of terug te betalen?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een aanrijding gehad in Duitsland. Uw schade wordt vergoed door de tegenpartij. De BTW echter niet. U vraagt of dit juist is.

In Duitsland is het inderdaad zo dat u recht heeft op vergoeding van de werkelijke schade. Laat u uw auto repareren, dan valt de BTW daar ook onder. Repareert u uw auto niet, dan wordt de BTW niet vergoed. U hoeft deze immers ook niet te betalen.

U heeft het volledige bedrag al van uw verzekeraar ontvangen. Als de verzekeraar dit niet volledig bij de tegenpartiij kan verhalen zou dit gevolgen kunnen hebben voor uw premie.

Het is aan u om te beslissen of u alsnog de schade laat herstellen of niet. Zonder herstel wordt de schade zonder BTW vergoed en kunt u de BTW aan uw verzekeraar terugbetalen om zo uw huidige premie te behouden.