Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Constructiefout dak Honda HR-V?

Vraag gesteld door willemhonda op 9 april 2018

LS,
Ik bezit een Honda HR-V van 2015. Bij deze auto heb ik Honda dakdragers gekocht. Reeds bij de eerste montage zomer 2016 van de dakdragers, volgens de montage-aanwijzingen in de gebruiksaanwijzing van de dakdragers ontstonden er deukjes in het dak tussen de voorste en achterste rubber voetsteunen van de dakdragers. De dealer veronderstelde dat ik de dragers toch onjuist had gemonteerd, ik heb ze zelf weg laten halen (kon worden meegenomen met de reparatie van hagelschade).

Onlangs heb ik de dakdragers opnieuw gemonteerd. Dit keer heb ik zorgvuldig de markeringsdeukjes in de deursponningen aangehouden. Opnieuw ontstonden er spanningsdeukjes bovenop het dak tussen de voorste en achterste voetsteunen. Met dragers en skibox gemonteerd ben ik langs de dealer gegaan. Daar bleek dat ik kennelijk niets verkeerds had gedaan. Bovendien bleek de auto van de manager, een nieuwe HR-V ook beschadigd na montage van een skibox.
Na tussentijdse de- en montage tijdens mijn wintersport ontstond er ook een lelijke deuk aan de dakrand door een klamp van de dakdragers. Dit ondanks zorgvuldige montage.
De dealer heeft de zaak van beide auto's voorgelegd aan Honda Nederland, daar wijst men vooralsnog aansprakelijkheid af, montage zou volgens hun zijn gebeurd in afwijking van de handleiding bij de dakdragers.
Ter informatie nog: de lijvige handleiding van de auto zegt niets over de montage van dakdragers.
Wat is nu mijn positie en wat raadt u mij aan te doen?

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

Om uw vraag te kunnen beantwoorden zou ik graag willen weten of het originele Honda dakdragers zijn die u gekocht hebt bij de dealer.

***

Reactie van willemhonda:

Zoals ik eerder aangaf, heb ik bij de auto Honda dakdragers gekocht. De auto is overigens een HR-V Elegance. Deze heeft geen dakrailings. De HR-V Executive heeft wel dakrailings. Ik denk nu dat het dak van de HR-V eigenlijk niet geschikt is voor dakdragers, ook niet voor de originele. Op internet kun je ook sets vinden van dakrailings en daarop passende dakdragers, die samen worden verkocht. Dat lijkt geen toeval te zijn.