Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

bandenwissel

Vraag gesteld door Isetta op 29 maart 2018

Vandaag is bij de Mini dealer bij onze Mini Countryman de set winterbanden verwisseld met de set zomerbanden.

Het betreft Bridgestone Dueler H/P Sport 205/60 R16 92H banden.

De zomerbanden zijn aangeleverd in ANWB wielhoezen met symbool-aanduiding LV-RV-LA-RA.

Thuis bleken de winterbanden van een duidelijke aanduiding (vetkrijt) LV, RV, LA respectievelijk RA te zijn voorzien. Drie van de vier wielen zaten echter niet in de juiste hoes. Slordig, maar dat kan.

Bij zekerheidshalve latere controle bleek echter dat het vorig jaar zomer RV gemonteerde wiel nu LA zit, dat het eerder LA gemonteerde wiel nu LV zit, dat het eerder LV gemonteerde wiel nu RV zit en het eerdere RA-wiel is weer RA gemonteerd.

Omdat er geen draairichting op de banden staat aangegeven en het onderlinge verschil in profieldiepte minimaal is, vinden de receptionist en de chef werkplaats van de dealer dat dit geen probleem is en dat de wielen zonder bezwaar willekeurig uitgewisseld kunnen worden.

Op mijn vraag waarom dan wel een aanduiding met krijt op de banden wordt vermeld, was het antwoord iets als van "voor de overzichtelijkheid".

Ik heb het nadrukkelijke gevoel dat door de dealer geprobeerd wordt om iets wat krom is, recht gepraat wordt.

Kunnen de banden willekeurig van positie verwisseld worden of is dit af te raden?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over het wisselen van banden aangaande de plaats waar ze gemonteerd worden.

De foto van het gemaakte kladje maakt de verplaatsing in één oogopslag inzichtelijk. Dit is niet een logische werkwijze. De dealer kon u ook geen motivatie geven waarom zie hiervoor hebben gekozen. Ik vermoed inderdaad willekeur.

De visie over de plaats van banden kan verschillen per merk, individu en is afhankelijk van voorkeuren. Er zijn verschillende theorieën die altijd kunnen worden onderbouwd.

Er zijn een paar regels en vuistregels. Uiteraard moeten banden met een verplichte draairichting en 'outside' vermelding (asymmetrisch profiel) juist gemonteerd worden. Verder is het een gewoonte dat ook niet-draairichting gebonden banden altijd dezelfde kant op blijven draaien. Van voor naar achter wisselen is wel gebruikelijk om de vier banden gelijk te laten slijten en om cuppen van banden te voorkomen.

Als aan deze vuistregels niet voldaan wordt het er niet meteen gevaarlijk van. De banden kunnen wat meer afrolgeluid gaan maken. Voordeel zult u er niet van hebben. Een ervaren monteur zou dit niet zo doen. Ik zou correctie netjes vinden maar ik denk niet dat het de dealer is te verplichten omdat de veiligheid hier niet in het gedrang is.