Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welke autostoel is veiliger?

Vraag gesteld door SamTessa op 11 mei 2018

Mij zoon van 8 jaar zit in een Maxi Cosi Rodi zonder ISOFIX. Deze stoel heeft een rugleuning die meegroeit en side protection system. Hij is nu 1.32 meter. We denken erover om hem een zitverhoger zonder rugleuning te kopen met een ISOFIX, maar mijn vraag is welke van deze 2 autostoelen is nu veiliger voor hem?

Antwoord van Paul

Antwoord van Paul

ANWB Expert

U vraagt welk stoeltje veiliger is voor het vervoer van uw 8 jarige zoon, de Maxi-Cosi Rodi zonder Isofix of alleen een zitverhoger met Isofix.

In deze gewichtsklasse stoeltjes heeft de Isofix-bevestiging weinig toegevoegde waarde. Het zorgt er voor dat het zitje iets steviger staat en dat het ongebruikt vast zit in de auto. Als uw zoon plaatsneemt wordt hij namelijk samen met het zitje vastgezet met de 3-punts autogordel.

Het voordeel van de Maxi-Cosi Rodi is de rugleuning met zijdelingse bescherming. Dit ontbreekt bij de losse zitverhoger. Bij een botsing van opzij biedt de losse zitverhoger geen enkele bescherming. De Rodi is dan een veel veiliger stoeltje.

Vanaf een lengte van 1,35 m hoeven kinderen in NL overigens niet meer in een autostoeltje vervoerd te worden. De benodigde bescherming zou dan door de (moderne) auto geboden moeten worden middels zijairbags. Nog lang niet alle auto’s bieden deze bescherming.