Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verlengde garantie voor Mazda CX5 diesel 2014, stand nu 25000km

Vraag gesteld door job38 op 13 april 2017

Verlengde garantie voor Mazda CX5 diesel 2014, 25000km. Dit jaar loopt de 3 jaar fabrieksgarantie af voor mijn Mazda CX5 diesel 2014 waar mee ik ongeveer 13000km per jaar rij. -Is het zinvol voor deze auto met deze km stand een verlengde garantie af te sluiten? Kosten zijn voor 1 jaar 340euro en voor 2 jaar 605euro. -Wat is de ervaring van andere CX5 diesel rijders?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt of het verlengen van de fabrieksgarantie een zinvolle investering is.

Wanneer na het verstrijken van de garantie termijn een auto binnen een bepaalde leeftijd een gebrek laat zien kunt altijd nog iets ondernemen richting de leverancier. Een buitensporig gebrek valt dan onder het non conformiteitsbeginsel en kunt u desnoods met tussenkomst van een Geschillencommissie uiteindelijk op een financieel gerechtvaardigde regeling komen.

Met de verlengde garantie van 340 of 605 euro koopt u feitelijk iets wat deels al binnen het consumentenrecht valt. Het voordeel is echter wel dat u wellicht minder hard hoeft te strijden bij een gebrek en wordt het misschien als garantie makkelijker gehonoreerd dan onder de noemer van coulance. De discussie en het getouwtrek dat mogelijk ontstaat koopt u dus af.

U moet wel zien dat deze verlengde garantie een duidelijk commercieel product is. Gezien de goede reputatie van het merk én het feit dat u zonder deze garantie bij een buitensporige gebrek wel degelijk iets kunt ondernemen, beschouw ik deze investering niet als strikt noodzakelijk.