Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Regelmatig last van vocht in de koplampen van een Mercedes C met Led-Intelligent Light System.

Vraag gesteld door Edwin1407 op 3 april 2016

Mijn Mercedes C 180 (1,5 jaar oud) met speciale LED koplampen heeft regelmatig last van condens in de koplampen. Ook als er een week niet met de auto is gereden zie ik dit meestal tegen de avond toch gebeuren. Dit in een dusdanige mate dat twee onafhankelijke garage bedrijven hebben aangegeven dat een auto met zo veel condens in de lampen niet door een APK keuring komen.

Na contact met de dealer opgenomen te hebben is deze daar ter "reparatie" geweest. Ik had de veronderstelling dat er nieuwe koplampen van goede kwaliteit gemonteerd gingen worden. Niets was minder waar, er zijn zakjes met vocht absorberend materiaal in geplaatst! Ik en vele mensen wie ik hierover geraadpleegd heb zijn in de veronderstelling dat dit vocht de levensduur van deze geavanceerde koplampen (in iedere unit 2 beweegbare lichtbronnen) niet ten goede komt.

Om in de toekomt hoge kosten die dan voor mijn rekening komen te voorkomen heb ik de dealer op de hoogte gebracht dat ik hier geen genoegen mee neem. Hun reactie is dat ze er niets mee doen. Zeggen wel dat het vele vocht geen nadelig invloed heeft op de levensduur, echter ze durven het niet schriftelijk te garanderen.

Op mijn vraag of het vocht absorberend materiaal niet regelmatig vervangen dient te worden krijg ik nu na aandringen in plaats van op voorhand of na de plaatsing te horen dat dit wel noodzakelijk is. Waarschijnlijk dus ook bij al de andere MB gebruikers!
Ik heb ook een andere auto en eerder auto's met kunststof koplampen gehad, hierbij waren nooit deze problemen.

Is het nu niet zo dat om dure kosten in de toekomst te voorkomen ik gezien de auto nu nog in garantie is nieuwe koplampen mag verlangen?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft last van condens in uw koplampen van een MB C180 uit 2014.

Condens in koplampen
Iets van condens in kunststof koplampen is niet abnormaal en kan ook geen kwaad. Na enige tijd rijden met de koplampen aan zou de condens verdwenen moeten zijn. Als dit niet zo is bestaat er blijkbaar een probleem. Dit kan lekkage zijn, maar ook een ventilatie probleem.

Het kan natuurlijk niet zo zijn dat een auto van 1.5 jaar de APK niet meer haalt.

Geschillencommissie
Als u er met uw dealer niet uit komt kunt u het mogelijk voorleggen bij de geschillencommissie voertuigen of op kosten van ongelijk een expert inschakelen om de koplampen te beoordelen.

 


***

 

 

 

Reactie van R32:
Hallo,

Mijn cla 2016 heeft dit bekende probleem ook.
Vorig jaar zijn hier ook van die korrels geplaatst aan de achterzijde van de lampen. Echter heb ik nu wederom vocht en (condens)druppels aan de binnenzijde koplampen. Na overleg gaan ze nu beide units vervangen en hopen dat het probleem nu opgelost is.