Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is het nodig brandstofsysteemreinigen iedere beurt te laten doen

Vraag gesteld door bagagekoffer trekhaak op 12 december 2018

Mijn jaarlijkse beurt van mijn Toyota Auris Hybride laten uitvoeren. Kreeg het advies om mijn brandstofsysteem te laten reinigen is dit tegenwoordig nodig bij de E5 en E 10 brandstof?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het nodig is bij iedere beurt een brandstofsysteemreiniging te laten uitvoeren. Vermoedelijk doelt u op een toevoeging in de tank.

Voor een auto die incidenteel gebruikt wordt bij voornamelijk korte ritjes zou het nog functioneel kunnen zijn. Maar de hoge kwaliteit brandstof (E5 of indien geschikt eventueel E10) heeft voor de moderne auto geen toevoegingen nodig.

Het jaarlijks toedienen van een dergelijk middel heeft wat mij betreft ook eerder een omzetverhogende functie dan technisch relevant. Zeker wanneer de Auris frequent wordt gebruikt en niet alleen voor een incidenteel ritje naar de plaatselijke supermarkt. Dan vind ik het wél een preventief nuttige ingreep.

Misschien kan de dealer nog concreet motiveren waarom dat juist nodig is. Ik herken dit ook niet als een typisch Auris noodzakelijke ingreep.***

Reactie van bagagekoffer trekhaak:

Bij navraag wordt beweerd, dat E5 en E10 een aanslag in het systeem achterlaat. Ik zal nog de vraag stellen aan de klantenservice van Louwman