Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanwezigheid van software voor flitspaalsignalering in Nederland en Belgie op navigatiesysteem tijdens vakantie in Frankrijk en Duitsland

Vraag gesteld door Leanne op 18 augustus 2017

Ik ga met de auto op vakantie naar Frankrijk en wil hierbij mijn TomTom navigatiesysteem gebruiken.
Wat betreft navigatiesysteem met flitspaalsignalering zie ik oa onderstaande tekst in 'n tabel op uw site.

België
Alle apparatuur die actief zoekt naar mobiele of vaste snelheidsapparatuur en roodlicht-camera's is verboden. GPS apparatuur die gebruikt maakt van een openbare databank (POI) is toegestaan.
Duitsland
Het gebruik en bezit van alle apparatuur met flitspaalsignalering is verboden. Verwijder voor vertrek alle flitspaalinformatie van de apparatuur, want ook het bezit van een apparaat met deze informatie is verboden.
Frankrijk
Het gebruik en bezit van alle apparatuur met flitspaalsignalering is verboden. Overtredingen kunnen worden bestraft met een boete van € 1500,-. Informatie over gevarenzones is wel toegestaan op een navigatiesysteem.

Ik kan dus zonder problemen mijn flitspaalsignalering voor Nederland en Belgie en de gevarenzones voor Frankrijk op mijn TomTom gebruiken.
Maar bij Frankrijk en Duitsland staat ook dat gebruik en bezit van 'n apparaat met flitspaalsignalering verboden is.
Wil dit zeggen dat zodra ik in Frankrijk en in Duitsland rijd, de software van de flitspaalsignalering van Nederland en Belgie ook niet meer op mijn Tom Tom aanwezig mag zijn of geldt dit alleen voor de aanwezigheid van de software voor de flitspaalsignalering van Frankrijk en Duitsland
mvg Leo Abels

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Flitspaalsignalering op navigatiesystemen is verboden in Frankrijk en Duitsland. U vraagt of de data van andere landen zoals Nederland en België wel op uw systeem mag staan.

Dat is het geval. Het verbod op flitspaalsignalering strekt zich niet uit tot data van andere landen.

De recentere TomToms hebben de flitspaaldata van Duitsland en Frankrijk af-fabriek al niet meer geinstalleerd. Het kan voorkomen dat de data dus ook niet op uw apparaat staat.