Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aandachtspunten aankoop occasion Audi A4 2001, 198K

Vraag gesteld door RL2009 op 24 oktober 2018

Beste lezer, ik heb en Audi A4, 2.0 benzine, automaat uit 2001 op het oog met 198k op de teller. Ik lees veel over olieverbruik. Is dat een gegeven bij dit type of zijn het uitzonderingen? En ik begrijp dat de distributieriem vervangen moet worden bij elke 180.000 km. Klopt dat? En wat zijn de te verwachten risico's indien de auto volgens boekje onderhouden is (heeft overigens een nieuwe APK, 2e eigenaar). En wat zijn bekende dealbreakers die ik zelf kan controleren? Kortom; ik zoek eigenlijk tips & tricks/aankoopadvies om een miskoop te voorkomen zonder gebruik te maken van een officiële aankoopkeuring. Graag verneem ik uw idee/reactie m.b.t. een dergelijke occasion. Waarvoor alvast hartelijk dank. MvrG, RL

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt waar u op moet letten bij de aanschaf van een Audi A4 uit 2001.

Ik wil u wijzen op de Occasiontest Audi A4 (2000/2007) met óók volgens de Wegenwacht bekende technische aandachtspunten.

De betreffende tweeliter motor is vermoedelijk de 130 pk sterke conventionele versie. Bepaalde Audi motoren hebben zeker een negatieve reputatie op het geied van olieverbruik. Dat geldt wat ons betreft niet voor dit type motor.

Overigens heeft deze Audi inmiddels de respectabele leeftijd bereikt van 17 jaar. Gemiddeld gezien is dat zo'n beetje de maximale levensduur van een auto. Ik wil benadrukken dat in theorie een auto van deze leeftijd en met deze kilometrage van alles zou kúnnen mankeren. Enerzijds kan dat achterstallig onderhoud zijn maar ook ver gevorderde slijtage of gebreken aan prijzige componenten. Het is natuurlijk de kunst om een fris, goed onderhouden en net exemplaar uit het gehele aanbod te pikken. De staat en conditie zowel van binnen als van buiten is al een indicatie. Wanneer dat vervolgens wordt aangevuld met een inzichtelijk onderhoudsverleden, recente APK én een bevredigende proefrit dan denk ik dat u voldoende op safe speelt.

Via de Voertuiggegevens van de RDW kunt u nog checken of de geregistreerde tellerstanden als logisch worden geinterpreteerd. Verder is deze Audi uitgevoerd met een traploze automaat die praktisch gezien wat andere eigenschappen heeft dan een conventioneel exemplaar. Deze is óók handmatig te bedienen. Check of alles naar behoren werkt. En wanneer het inderdaad de 96kW/130 pk versie betreft is de tandriem wisselinterval iedere 180.000 km.