Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Meldingsplicht Import

Vraag gesteld door Dafkes24 op 12 september 2017

Goedemiddag,

Bij een Opelhandelaar heb ik een mooie auto gevonden en heb deze ondervoorbehoud gekocht. Ik ben echter tot de ondekking gekomen, dat het een import auto is en hierover heeft de verkoper niks over gezegd. Wel vroeg ik of de auto NAP heeft en dit werd bevestigd dat alle auto's NAP hebben. Ik vraag me überhaupt af of de verkoper mij niet verplicht is me te informeren dat het een IMPORT auto betreft?

Groetjes
Davy

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een auto gekocht onder voorbehoud. Welk voorbehoud er is afgesproken laat u in het midden.

De herkomst van een auto is zeker iets dat een koper moet weten, en wat ons betreft onder de meldingsplicht valt.

U kunt zich beroepen is op het feit dat de verkoper u pas na sluiten koopovereenkomst geïnformeerd heeft over de herkomst van de auto. Bij de juiste voorstelling van zaken zou u de auto misschien niet, of niet voor die prijs hebben gekocht.

Het is nu zaak om zwart-op-wit te krijgen dat de verkoper u pas na sluiten koopovereenkomst geïnformeerd heeft over de herkomst.

Vervolgens zou u zich kunnen beroepen op dwaling ex art 6:228 BW.

Meer informatie over dwaling bij aankoop vindt u op onze website.***

Reactie van Dafkes24:

Ik heb gisteren met de verkoper gesproken en hij gaf aan niet te hebben geweten, dat dit belangrijk voor me was. Ik zei van wel. Dus heb hem erop gewezen dat hij me dit zeker moest vertellen.
Verhaal van de auto is nu dat het blijkbaar een ex prive-lease auto was in het buitenland. Hij heeft me nu een half jaar extra bovag garantie gegeven + een extra losse optie uit een andere auto. Ik heb de auto nogmaals nagekeken en kon geen schade of andere dingen vinden of ik twijfels over de KM stand zou kunnen hebben. Alles wordt extra nagekeken en mocht ik later alsnog iets vinden dan wordt dit ook opgelost.
Dus ik denk dat ik nu wel een goede deal bereikt hebt.