Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Autostoeltjes test

Vraag gesteld door OudGastel op 17 april 2018

Volgens de autostoeltjestest 2017 scoort het autostoeltje maxi cosi pebble plus met gordelbevestiging beter dan de maxi cosi pebble plus met isofix bevestiging. Laag risico ten opzichte van heel laag risico bij zijlingse botsing. Waar komt dit door? Ik dacht dat een isofix bevestiging juist iets beter scoorde op veiligheid dan een gordelbevestiging.

Verder scoort de cybex aton 5 beter dan de cybex aton m i-Size en aton Q i-Size terwijl de aton 5 niet aan de nieuwe i-Size norm is getetst / voldoet. Kan ik er van uitgaan dat de cybex aton 5 daadwerkelijk een veiliger autostoeltje is dan de i-Size gecertificeerde stoeltjes?

Alvast bedankt voor uw reactie.

Antwoord van Paul

Antwoord van Paul

ANWB Expert

U vraagt waarom de Maxi-Cosi Pebble in de zijdelingse botsing minder goed scoort bij bevestiging met Isofix dan bij bevestiging met de autogordel.

Bij de zijdelingse botsing die wij uitvoeren wordt het autoportier door de klap iets de auto in gedrukt. Een situatie die in de praktijk vaak voorkomt. Wanneer het zitje bevestigt is met de autogordel kan het iets meebewegen met de naar binnendringende deur. Bij Isofix bevestiging gaat dit minder goed. De optredende krachten op het lichaam zijn bij gordelbevestiging hierdoor iets lager en de score op dit onderdeel dus iets beter.

Verder vraagt u of de Cybex Aton 5 een veiliger autostoeltje is dan de i-Size gecertificeerde Aton Q en de Aton M?

Alle drie de Cybex zitjes scoren met 4 sterren goed. De twee i-Size zitjes zijn met een i-Size base getest en zonder de base. Zonder de base worden de zitjes met de autogordel bevestigd net als de Aton 5 en is er wat dat betreft weinig verschil. Dat de Aton 5 niet volgens de i-Size norm is goedgekeurd wil niet zeggen dat het zitje minder is. De norm is een minimale wettelijke veiligheidseis. De test die de ANWB uitvoert is zwaarder dan zowel de oude (ECE R44) als de nieuwe norm (ECE R129). In onze test blijkt dat de Aton 5 een fractie beter scoort dan de andere zitjes bevestigd met de autogordel.