Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

afgbroken swirl flaps BMW X3 E83

Vraag gesteld door Clemens de Vries op 12 december 2017

Medio juni heb ik bij een garagebedrijf een BMW X3 gekocht, een 2.0 diesel uit 2004. Vorige maand is een swirl flap, een variabel klepje van het inlaatspruitstuk afgebroken en in de motor terecht gekomen. Grote motorschade, nieuwe cilinders nodig, revisie blok en kapotte turbo. Kosten 5900 euro.
De auto is zonder garantie gekocht.

Kan op basis van conformiteitsbeginsel of een andere clausule een deel van de kosten verhaald worden op het garagebedrijf? De auto had bij aankoop 170.000 km op de teller, nu 180.000. De wagen is zonder garantie gekocht. Ik begreep uit recente artikelen dat dat niet automatisch betekent dat je nergens recht op hebt, wat je koopt zou aan de redelijke verwachtingen moeten voldoen... Dat is in het kort dat conformiteitsbeginsel. Heeft iemand daar ervaringen mee om dat juridisch aan te pakken en begeleidt de ANWB leden daarin? Bij voorbaat dank

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

In juni 2017 heeft u bij de BMW dealer een gebruikte BMW X3 (2004/170.000 km) zonder garantie gekocht. Een maand geleden (inmiddels 180.000 km) is er een klepje van de inlaatspruitstuk afgebroken en in de motor terecht gekomen. Gevolg; grote motorschade ad € 5.900,-. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Levensduur motor
De gemiddelde levensduur van een dieselmotor bedraagt circa 350.000 km. een variabel klepje van een inlaatspruitstuk (swirl flap) is een onderdeel die niet aan slijtage onderhevig is en dient een motorleven lang mee te gaan.

Wettelijke garantie
Nu het onderdeel niet voldoet aan de redelijke verwachting, welke u hiervan op grond van de koopovereenkomst hiervan mocht verwachten, maakt dat dit onderdeel ondeugdelijk is of wel non-conform (art 7:17 BW).

Bewijslast
Nu het gebrek zich binnen zes maanden na levering zich geopenbaard heeft, maakt dat de bewijslast bij de BMW-dealeer ligt. Het is aan verkoper om aan te tonen dat het gebrek bij levering niet aanwezig was.

Voor een beroep op conformiteit is het essentieel dat u de verkopende partij in de gelegenheid stelt tot herstel van het gebrek. Laat u dit na; dan verspeelt u uw rechten.

Kosten reparatie
Op grond van art 7:21 lid 2 vallen de reparatiekosten in beginsel toe aan e verkoper.

Gesschil
Mocht u met de verkoper niet tot een redelijke oplossing komen, dan raad ik u aan een beroep te doen op uw eventuele rechtsbijstand. Rechtsbijstand is overigens ook bij wegenwacht Totaal inbegrepen.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.