Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rijden met een tijdelijke handicap of aandoening

Het kan lastig zijn om te bepalen of je mag rijden na een operatie of met een blessure of andere (tijdelijke) handicap. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor de geldigheid van je rijbewijs, je rijvaardigheid en verzekering.

Geldigheid van je rijbewijs

Een rijbewijs wordt afgegeven voor een bepaalde periode. Na deze periode is het niet meer geldig en mag je niet langer voertuigen besturen in de categorie waarvoor het rijbewijs is verlopen. Naast een geldig rijbewijs moet je ook steeds geschikt zijn om aan het verkeer deel te nemen. Dit geldt voor iedereen, maar voor mensen met een (tijdelijke) handicap of aandoening gelden soms aanvullende eisen en bestaan extra risico’s.

Verlengen van uw rijbewijs

Als je rijbewijs is verlopen, kun je een nieuw rijbewijs aanvragen zonder opnieuw examen te doen, tenzij het rijbewijs vóór 30 juni 1985 zijn geldigheid heeft verloren. Je moet echter wel rijgeschikt zijn. Dit betekent dat je moet aantonen dat je nog steeds in staat bent om veilig aan het verkeer deel te nemen, wat vooral belangrijk is als je een medische aandoening hebt.

Rijgeschiktheid

De rijgeschiktheid wordt vastgesteld door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) op basis van een gezondheidsverklaring. Deze verklaring moet je invullen bij de aanvraag van je eerste rijbewijs en bij elke nieuwe categorie die je aan jouw rijbewijs toevoegt. Ook moet je een gezondheidsverklaring indienen bij het verlengen of omwisselen van je rijbewijs als je een medische aandoening hebt die de rijvaardigheid kan beïnvloeden.

Medische aandoeningen en gezondheidsklachten

Er zijn volgens de wet diverse aandoeningen die de rijgeschiktheid kunnen beïnvloeden. Zo ben je na een hartinfarct in ieder geval vier weken ongeschikt om deel te nemen aan het verkeer. Pas na herstel en een medische keuring kun je weer rijgeschikt worden verklaard. Ook tijdelijke ongemakken zoals een duim in een brace of knieklachten kunnen je vermogen om veilig te rijden beïnvloeden. Soms kan een aangepast pedaal of handbediening nodig zijn om veilig te kunnen rijden. Lees meer over autorijden na een operatie. 

Medisch advies

Naast de in de wet genoemde aandoeningen zijn er tal van blessures die tijdelijk zorgen dat je niet rijgeschikt bent. Een arts of medisch professional kan daarover doorgaans een goed oordeel geven. Na afloop van de door de zorgprofessional aangegeven periode is het aan de bestuurder zelf om te oordelen of hij voldoende geschikt is om aan het verkeer deel te nemen.

Verzekering

Juridisch gezien mag je weer auto rijden als je aandoening je rijgeschiktheid niet beïnvloedt, er geen negatief medisch advies geldt en je  weer veilig aan het verkeer kan deelnemen. In principe ben je dan ook gewoon verzekerd. Twijfel je, vraag dit dan na bij je arts of verzekeraar. Pas als kan worden aangetoond dat de lichamelijke (of geestelijke) aandoening heeft bijgedragen aan het ontstaan van de schade na een ongeval, kan de verzekeraar een deel van de schade op jou als verzekerde verhalen.

Hoewel er in veel gevallen geen (wettelijk) verbod bestaat om te rijden met een (tijdelijke) medische aandoening, bestaat er dus wel een (financieel) risico als je betrokken raakt bij een ongeval. Je bent (grotendeels) zelf verantwoordelijk om te beoordelen of het veilig is de auto in te stappen.

Als je onzeker bent, kun je jouw rijgeschiktheid laten beoordelen door het CBR of een opfristraining volgen.

Aangepaste auto

Een aangepaste auto kan soms ook uitkomst bieden, zeker als de aandoening blijvend is of een langere periode van invloed is op je rijgeschiktheid. In dat geval is het van belang dat je jouw rijgeschiktheid in de aangepaste auto laat beoordelen door het CBR. Er zijn diverse aanpassingen mogelijk, zoals handbediening voor gas en remmen, stuurknoppen, aangepaste stoelen en pedalen. Als je vanwege een beperking geschikt bent bevonden om te rijden in een aangepast voertuig, mag je uiteraard alleen in zo’n aangepaste auto rijden. 

Wegenwacht Service uitbreiden 

Al Wegenwacht lid? Breid je Wegenwacht pakket eenvoudig uit voor nog meer gemoedsrust en dekking.

Trouwe-Ledenvoordeel 

Hoe langer je lid bent, hoe meer voordeel en gratis extra's je krijgt.

Shop alles voor je auto 

Van veiligheidshesje tot fietsendrager en nog veel meer! Shop alles voor in en op je auto!

Shop nu
Bekijk alle fietsen-dragers 

Ontdek het assortiment fietsendragers bij de ANWB, ook voor e-bikes!