Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mijn VW Up! van 2014 remt sinds kort op een vreemde manier: een beetje stotend bij zacht remmen. Bij stevig remmen voel ik niets bijzonders.

Vraag gesteld door visser54 op 17 juli 2018

Mijn VW Up! van 2014 (22.500 km) remt sinds kort wat stotend als ik zacht rem. Druk ik het rempedaal stevig in, voel ik niets bijzonders. Volgens de VW-garage zijn mijn remschijven een beetje kromgetrokken. Schijnt de Up! (en ook de Fox) gevoelig voor te zijn. Gebeurt als je remt, terwijl je in een plas rijdt: de ene kant koelt sneller af dan de andere kant. Ik vind het een vreemd verhaal. Is dit waar?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U merkt dat uw Volkswagen Up stotend remt.

Trillingen in het rempedaal tijdens kunnen veroorzaakt worden door kromme remschijven. Een kromme remschijf kan weer verschillende oorzaken hebben. Een mogelijk oorzaak vanuit de constructie van de auto is een kromme (niet-vlakke) wielnaaf.

Opvallend is namelijk dat de Volkswagen Up vaker geplaagd wordt door kromme schijven, en veelal bij lage kilometerstanden, tot circa 30.000 km. De oorzaak van de kromme remschijven van uw Up weten we niet, dat zal eerst moeten worden vastgesteld.

Als dat geen aangetoonde oorzaak door gebruik of een oorzaak van buitenaf is, dan is het product non-conform. U kunt het bedrijf waar u de auto gekocht heeft daarop aanspreken. Hoe dat in zijn werk gaat leest u in het stappenplan klachten na aankoop.