Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Artikel niet elektrisch op vakantie naar het buitenland??

Vraag gesteld door R. van Amersfoort op 12 juli 2018

Beste ANWB, ik las een artikel in Onderweg/ Goed Advies.
Hierin staat dat naar het buitenland met een elektrische auto alleen is weggelegd voor pioniers. Deze zomer ben ik van plan om met de Tesla X naar Spanje te reizen. Dit betekent dat ik onderweg 5 x bij een SUC moeten laden, gem 45 min per keer. Deze liggen langs de autoroute in Frankrijk. In Spanje zelf staan voldoende SUC's en Destination Chargers.
Vanuit het artikel lijkt het als of ik iets ga doen wat niet slim is. Kunnen jullie mij adviseren waar ik op moet letten, dan kan ik daar rekening mee houden.

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

U vraagt of u met een elektrische auto naar Spanje kunt gaan.

Door de grote actieradius en de eigen oplaadinfrastructuur is dit met een Tesla geen probleem meer. Het netwerk in Spanje nog niet heel uitgebreid, maar wel behoorlijk verbeterd.

Voor elektrische auto's van andere merken zijn we voorzichtiger omdat deze meestal veel vaker moeten laden. Bovendien hebben we meldingen ontvangen dat laadstations niet altijd werken of de juiste stekker beschikbaar hebben. Dat betekent dat het kan zijn dat je een keertje naar een volgende mogelijkheid moet doorrijden en dat kan met actieradius van 150-200 km dan een probleem worden.

Het is daarom zaak van te voren de locaties te weten waar je kunt laden en in te calculeren dat er een keer een tegenvaller bij kan zitten. Er komen in het buitenland nu ook steeds meer laadmogelijkheden, dus over een paar jaar zal dit geen probleem meer zijn.

De tweede generatie elektrische auto's die nu op de markt komt heeft ook een veel grotere actieradius, soms is deze verdubbeld ten opzichte van de eerste generatie elektrische auto's die zo'n 5 jaar geleden op de markt kwam.

De autoslaaptrein vanuit Düsseldorf naar Italië of Wenen of vanuit Parijs naar zuid Frankrijk kan een alternatief zijn. Meer informatie hier over vindt u op www.treinreiswinkel.nl/reizen/autotrein .