Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Automaat t.o.v. Handgeschakelde auto

Vraag gesteld door Wobe op 29 maart 2018

Ik wil een 2e hands auto kopen (2 tot 3 jr oud) die mijn caravan kan trekken met een max beladen gewicht van 1700 kg. Moet ik daarvoor kijken naar een automaat of naar een handgeschakelde?. Wat is het beste tussen deze twee. Qua auto heb ik belangstelling voor een Mazda cx 5 en voor een Ford Kuga 1.5 ecoboost business. Welk van deze 2 automerken is het meest geschikt voor een beladen caravan van max 1700 kg.?va

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt welke van de twee opgegeven modellen het beste uw caravan van 1700 kg kan trekken.

De Ford scoort het beste qua prestaties, al maakt het wel uit welke versie van de 1.5 Ecoboost het betreft: er zijn er drie met allemaal verschillend vermogen. De lichtste 1.5 Ecoboost is sterker dan de 2.0 Mazda motor.

Handgeschakeld of automaat: daar zou ik geen voorkeur in kunnen aangeven. Technisch werkt het allemaal en kan de bak het koppel aan. Het is meer een persoonlijke voorkeur.

Spelbreker bij deze twee auto's is echter het eigen gewicht. De gewichtsverhouding tussen auto en caravan is niet goed. Laatstgenoemde is met 1700 kg flink aan de maat en daar hoort een zware auto bij.

De ANWB geeft als veiligheidsadvies dat het werkelijke gewicht van de beladen caravan niet meer dan 75% is van gewicht van de beladen auto. Een combinatie waarbij de auto minder overwicht heeft op de caravan is minder goed in bedwang te houden bij slingeren. Voor een veilige combinatie waarbij deze caravan in beeld blijft, zou ik een zwaardere auto adviseren, zeg 1700 kg leeg.