Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanrijding met hond en schuld bewijzen...

Vraag gesteld door Thom_R op 25 april 2017

Schade auto ±€525. Beide partijen een getuige. Beide verzekerd bij Interpolis. Beste, 2 April heb ik een aanrijding met een hond gehad. De hond stak over bij een voetgangersoversteekplaats (zonder zebrapad), terwijl het nog rood was voor de hond. De hond was wel aangelijnd, maar deze stond niet op de rem. Ik weet dat het stoplicht net versprong naar oranje toen de hond al overstak, maar dat gebeurt bij dit stoplicht zodra een voetganger aangeeft dat deze wil oversteken. Zowel het stoppen voor het oranje stoplicht als de hond was onmogelijk, waardoor ik de hond aanreed. We zijn direct gestopt en hebben de hond (en de eigenaar) meegenomen naar de dierenarts. Zowel bij de dierenarts als later bij de eigenaar thuis heeft de eigenaar en haar getuige (moeder) aangegeven dat het: "niet mijn schuld was" als "je kon er niks/niets aan doen". In het schadeformulier geef ik aan dat mijn stoplicht oranje was en de tegenpartij geeft aan dat het stoplicht oranje/rood was. Ik wilde nog zeggen dat deze zeker niet rood was, maar aangezien het mijn eerste keer was en ik ook geen ruzie wilde heb ik dit gelaten zoals het was. Toen ik de dinsdag Interpolis belde om de schade te melden leek het voor mij overkomen dat Interpolis al wist wie er schuldig was. Ik ben met de auto WA verzekerd, dus ik had mijn rechtsbijstand nodig om schade te verhalen (ook via Interpolis). Zo gezegd zo gedaan, mijn rechtsbijstand ging verhaal halen. Nu ±3 weken later krijg ik van mijn rechtsbijstand te horen dat het lastig wordt om de schade te verhalen. De tegenpartij heeft namelijk doorgegeven aan Interpolis dat ze al bezig waren met oversteken toen de hond werd aangereden en dat ik dus door rood reedt. Over het oversteken staat echt niets op het schadeformulier en ik vind het vreemd dat dit dan wordt gebruikt als tegenargument. In week 21 komt mijn rechtsbijstand met informatie omtrent de schuldvraag, echter gaf deze al aan dat het hoogst waarschijnlijk niet in mijn voordeel zal zijn. Nu heb ik dus alles eerlijk en zo goed mogelijk gedaan, maar kan iemand gewoon met een simpele leugen de schuld bij mij leggen. Nu wil ik zelfs een procedure overwegen om de vrouw(en) in kwestie te beschuldigen van meineed, maar mijn rechtsbijstand gaf al aan dat de kosten hiervan hoog zijn. Nu las ik op de site van de ANWB dat schade van een huisdier altijd bij de eigenaar ligt en ik heb hier ook nog een verkeersrechtsbijstand. Denken jullie dat dit enige kans van slagen heeft of is dit slechts een verspilling van tijd? Link ANWB: https://www.anwb.nl/juridisch-advies/aanrijding-en-dan/aansprakelijkheid/dieren Alvast bedankt voor jullie antwoorden

Antwoord van Cathy

Antwoord van Cathy

ANWB Expert

Op 2 april 2017 hebt u als automobilist een aanrijding gehad met een hond. De eigenaar van de hond geeft aan dat zij al bezig waren met oversteken toen u de hond aanreed. De hond was aangelijnd maar stond niet op de rem. Uw standpunt is dat op het moment van de aanrijding de hond al overstak, dus door rood liep, terwijl uw verkeerslicht op oranje stond. Uw rechtsbijstandsverzekeraar geeft aan dat het lastig wordt om de schade te verhalen.

Risicoaansprakelijkheid
In principe geldt dat de eigenaar of houder van de hond aansprakelijk is voor eventuele schade die het dier veroorzaakt. Dieren zijn vaak onberekenbaar en kunnen dus onverwacht gedrag vertonen. Bijvoorbeeld wanneer een hond plotseling de weg op rent. Dit noemen we risico-aansprakelijkheid; ook al heeft de eigenaar geen schuld, hij is wel aansprakelijk.

Bewijs
U moet bewijzen dat de eigenaar van de hond aansprakelijk is voor het ongeval. In deze zaak is het lastig te beoordelen of het ongeval nu wel door de hond is veroorzaakt. U moet dit bewijzen. Bijvoorbeeld dat de hond voor u onverwachts overstak, omdat de hond onvoldoende aangelijnd was (looplijn zonder rem). Ook moet u bewijzen dat u door het oranje licht bent gereden, omdat u niet tijdig kon stoppen.

Als blijkt dat u zelf een verkeersfout hebt begaan door door oranje te rijden terwijl u had kunnen stoppen, kunt u zelf geheel of gedeeltelijk aansprakelijk zijn.

Dat komt er dus op neer wie was waar op welk moment en kan dit bewijzen.

Meer informatie over aanrijding met een dier vindt u op onze website.