Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wordt voor trekgewicht het maximale gewicht of het werkelijke gewicht aangehouden?

Vraag gesteld door Frits1966 op 26 juni 2018

Mijn auto mag 1200 kg trekken, de caravan heeft een maximaal gewicht van 1300 kg. Mag ik die trekken als ik zorg dat de caravan niet zwaarder is dan 1200 kg of wordt er naar het maximaal gewicht gekeken? Kun je bij overschrijding hiervan alleen een boete krijgen of heeft het ook consequenties voor de verzekering?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de maximale aanhangwagen massa.

De autofabrikant geeft op wat de auto maximaal mag trekken. Daar heeft u zich aan te houden. Zo lang u niet méér trekt dan de genoemde 1200 kg, is er dus niets aan de hand. Het gaat er dus om dat u de betreffende caravan niet zwaarder maakt dan wat de auto mag trekken. Zo kan een kleine auto best met een tweepaards paardentrailer rondrijden, zolang er maar geen paarden in staan.

Voor het overschrijden van in dit geval 1200 kg zou u beboet kunnen worden en ter plaatse moeten overladen om vervolgens weer verder te mogen. Bij een ongeval kan overbelading tegen u gebruikt worden wanneer er duidelijk sprake is van een aantoonbaar verband. Uiteraard is ons advies je te houden aan de maximaal te trekken aanhangwagen massa. Uiteindelijk is dat ook gericht op een veilige en stabiele combinatie.