Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Toerental motor bij schakelen

Vraag gesteld door P. Seeder op 12 maart 2018

Ik bezit een Renault Clio IV TCE 120 Intens (2017). Bij wegrijden, met warme motor, en schakelen van 1 naar 2 blijft het toerental bij ontkoppelen gelijk Zo rond de 1500-2000 Toeren. valt dus niet terug naar stationair. Renault meldt dit is normaal en zo ingesteld Ik ben het daar niet mee eens. Vraag is dan ook, wat is normaal. Bij de andere schakelingen heb ik dit niet. Is hier ervaring mee.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het afgeregelde toerental van uw Renault Cio wanneer u van 1 naar 2 schakelt.

Ik herken dit niet als iets specifieks voor de Clio. Ik herken dit wel als iets wat je incidenteel wel eens bij bepaalde modellen tegenkomt. Dit zou te maken kunnen hebben met het motorisch wat soepeler oppakken, wanneer het motortoerental bij het overschakelen naar 2 niet helemaal terug valt naar stationair. Misschien dat dit uiteindelijk qua emissie óók wat gunstiger is.

De dealer meldt dat dit binnen het motormanagement zit opgesloten en dat er sprake is van een producteigenschap. Om hier zeker van te zijn zou u de dealer kunnen verzoeken dit middels een vergelijkbare Clio te mogen uitproberen. Zoals gezegd herken ik dit niet ik kom ook geen soortgelijke reacties tegen. Maar om aan een welles nietes verhaal snel een einde te kunnen maken werkt een proefrit met een overeenkomstig model heel verhelderend. Dat lijkt me voor de dealer ook een kleine moeite om hiermee ook een eventuele discussie te kunnen sluiten.