Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Klacht komt terug na reparatie

Vraag gesteld door Rebo-utrecht op 6 juni 2018

Heb begin dit jaar een auto gekocht met 6 maanden garantie. Achteraf was er een probleem met de versnellingsbak en is onder garantie gerepareerd (bak moest wel open). Na twee weken een slippende koppeling, viel niet onder de garantie en is bij de dealer vervangen. Nat van olie en drukgroepcilinder lekte. Had wel aangegeven dat de versnellingsbak eraf en gerepareerd was. Nu 2 maanden verder en 5000 km weer dezelfde klacht, slippende koppeling en vermoedelijk een lekkage vanuit de versnellingsbak. Nu zegt de verkoper,...slechte analyse bij de eerste verwisseling van de koppeling en de reparateur slechte reparatie van de versnellingsbak. Heb het idee dat ik van het kastje naar de muur wordt gestuurd,...waar heb ik nu recht op en wie gaat de reparatie betalen,...heb bij beide kanten nog garantie, wie is er nu aansprakelijk voor het uitvoeren van een slechte reparatie?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft tijdens de garantie van uw auto een reparatie laten uitvoeren. Na twee maanden is hetzelfde euvel terug.

De versnellingsbak is onder garantie gerepareerd dor de verkoper. Na twee weken is er ook een reparatie uitgevoerd door een dealer. Ik begrijp dat dit niet dezelfde is als de verkoper. Nu is na twee maanden de klacht terug.

Oorzaak

De vraag is onder meer of de dealer in opdracht van de verkoper heeft gerepareerd, of in opdracht van u. Als het in opdracht van de verkoper was, dan is de verkoper nog steeds uw aanspreekpunt en zal de verkoper wederom naar dit gebrek moeten kijken, onder garantie.

Als u zelf de dealer de opdracht heeft gegeven, dan wordt het lastiger. Er zal dan duidelijk moeten worden was er aan de hand is met de versnellingsbak. Bij de dealer heeft u alleen garantie op de uitgevoerde werkzaamheden. Als deze goed zijn uitgevoerd, maar het probleem is niet opgelost, dan kunt u de dealer alleen aanspreken als deze een fout heeft gemaakt.

Verkoper

De verkoper heeft ook garantie gegeven. Als deze garantie nog van kracht is dan kunt u daar een beroep op doen als u met instemming van de verkoper naar de dealer bent gegaan. Is dat niet het geval, dan kan het zijn dat de garantie is vervallen. U zult daar de garantievoorwaarden dan op na moeten kijken.

Al met al zal vast moeten komen te staan wat de oorzaak is van het gebrek. pas dan zal duideljk worden wie hiervoor verantwoordelijk is, de verkoper of de dealer.

De wet

Los van de garantie kunt u overigens bij de verkoper een beroep doen op de wet. U mag als koper redelijke verwachtingen hebben van wat u koopt. Wel wordt hierbij gekeken naar onder meer de leeftijd, onderhoud en kilometerstand. Ook het gebrek speelt een rol. Een versnellingsbak is wel een onderdeel dat aan door gebruik eerder een gebrek kan vertonen en aan slijtage onderhevig is.

Informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.