Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onderzoek laten doen door ANWB

Vraag gesteld door SinanSarsam op 26 december 2017

Beste,

Is het mogelijk om een onderzoek te laten doen op een bepaalde klacht met mijn auto door de ANWB?

Ik heb het probleem dat ik iedere keer trilling aan de auto heb op het moment van remmen. Hiervoor ben ik bij de dealer geweest en verschillende garages en iedere keer zeggen ze dat ze geen technisch mankement hebben gevonden. Tot nu toe wordt iedere keer of nieuwe remschijven en blokken gemonteerd (origineel en universeel, verschillende merken dus) of de schijven worden afgedraaid. Dit blijft dan goed gaan voor 2000 KM en dan komen de klachten weer terug. Ik ben er een beetje klaar mee en wil ik een keer een uitgebreide onderzoek hiernaar laten doen door een expert en dat de oorzaak in een keer gevonden wordt.

Ik heb het gevoel dat ze iedere keer alleen de probleem oplossen met een tijdelijke oplossing, maar de echte oorzaak heeft tot nu toe nog niemand kunnen vinden. 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een continue terugkerend probleem met de remmen van uw auto.

Wij hebben niet meer de mogelijkheid uw auto aan technisch onderzoek te onderwerpen. Maar het mag duidelijk zijn dat het probleem méér is dan alleen de remschijven en remblokken. Er moet een oorzaak zijn voor de steeds terugkerende trillingen waar kennelijk geen enkel bedrijf een aanleiding voor heeft kunnen ontdekken. Maar het heeft geen zin om iedere 2000 km steeds dezelfde ingreep te doen zonder de oorzaak te achterhalen.

Ik begrijp dat er herhaaldelijk wel gezocht is naar de bron van dit probleem maar niks gevonden. Toch bent u afhankelijk van een bedrijf die bereid is dit als uitdaging op te pakken. Ik ga er vanuit dat er herhaaldelijk is gekeken naar een mogelijk aanlopende rem, kromme naaf en wielen met het juiste aanhaalmoment vastgezet. Een belangrijk gegeven is echter dat de trillingen een paar duizend kilometers weg zijn maar het er vervolgens weer in komt.

Ik kan u niet helpen met dé concrete oorzaak of u wijzen op een gespecialiceerd bedrijf. Maar na de nodige tevergeefse inspecties zijn nieuwe remklauwen wat mij betreft een logisch vervolg. Niet dat de remmen aanlopen maar dat een remzuiger een ''normale'' slingering van de schijf onvoldoende kan opvangen. De schijf zou dat plaatselijk wat heter kunnen worden en zou ook een verklaring kunnen zijn waarom het verschijnsel na vervanging van schijven en blokken tijdelijk weg is. Misschien zou u met één van de garages deze optie kunnen bespreken. Er moet tóch een volgende stap gezet worden en is dit wat mij betreft de meest logische.***

Reactie van SinanSarsam:

Dank u wel Jos, ik ga even kijken welke bedrijf dit uitdaging aan kan gaan.