Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Distributie ketting Peugeot THP motor

Vraag gesteld door JeanHF op 18 december 2017

Mijn Peugeot 5008 met 1.6 THP motor, 70.000 km gelopen, maakt bij een koude start regelmatig een grommend ratelend geluid, gedurende ongeveer 2-3 seconden. De Distributieketting is reeds 2x vervangen, de motor is ook inwendig gereinigd en de software is aangepast.
Kan dit geluid van de distributieketting komen die niet tijdig op spanning komt?
Kan dit euvel op termijn problemen geven?
Met vriendelijke groet.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U hoort een bijgeluid meteen na het starten.

Ik vermoed dat dit toch écht van de distributieketting afkomstig moet zijn. U geeft aan dat al twee maal de hele procedure van kettingset, software aanpassing en inwendige motorreiniging heeft plaats gevonden. Een kort bijgeluid is misschien in een dergelijk stadium nog relatief onschuldig, maar gevolgen als wederom inwendige motor vervuiling en motormanagment storingen liggen wel wederom op de loer.

Ik denk dat u de dealer (verkopende partij) moet aanspreken over dit distributie gerelateerde bijgeluid en dat met 70.000 km nog altijd geen sprake is geweest van een duurzame oplossing. We weten dat deze motoren berucht zijn om deze specifieke kwalen maar u mag toch als consument verwachten dat constructief motorisch falen inmiddels wel duurzaam opgelost mag worden.

Ik weet niet wie de verkopende partij geweest is maar vermoed dat dit de officiele dealer is geweest. U zou eens kunnen overwegen ons stappenplan klachten na aankoop te raadplegen en een ingebrekenstelling (voorbeeldbrief) richting de dealer te sturen. Wanneer nu voor de derde keer de boel mogelijk open moet, mag u gerust wat stelliger worden wanneer het product nog altijd niet voldoet aan de verwachtingen.