Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

rijklaarmaakkosten

Vraag gesteld door riem op 23 mei 2017

Voor de levering van een tweedehands auto en het inruilen van mijn eigen auto is door het verkopende autobedrijf een offerte gemaakt. Behalve het door het bedrijf getoonde verkoopbedrag op de site van autoscout24 is op de offerte ook een bedrag opgenomen voor rijklaarmaken ad € 295 en kentekenregistratie ad € 9,70 opgenomen. Ik dacht dat dergelijke rijklaarmaakkosten in de totale aanbiedingsprijs van de website dienden te zijn opgenomen en niet nog extra mogen worden opgevoerd. Klopt dat?

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U wilt een tweedehands auto kopen. Daarvoor heeft de verkoper een offerte gemaakt. Echter, naast het verkoopbedrag zijn er apart bedragen opgenomen voor het rij klaar maken van de auto en voor de kentekenregistratie. U wilt weten of die kosten apart berekend mogen worden.

Wat houdt rijklaar eigenlijk in?

Vroeger heette het afleveringskosten. Maar die term wordt niet meer gebruikt. Omdat de kosten die gemoeid zijn met het afleveren van de auto al in de verkoopprijs moeten zitten. Vandaar dat er tot 1 november 2016 gesproken werd over ‘’kosten rijklaar maken.’’ Maar dat komt uiteraard op hetzelfde neer en dus moeten deze kosten vanaf 1 november 2016 gewoon al in de prijs zijn inbegrepen zodat de consument niet voor verrassingen komt te staan.

Rijklaar maken tweedehands auto

De wet schrijft voor dat onvermijdbare kosten in de advertentieprijs of op het prijskaartje moeten worden opgenomen. Bij nieuwe auto’s zijn dat bijvoorbeeld transportkosten, registratie bij de RDW, nummerplaten en de recyclingbijdrage. Bij tweedehandsauto’s gaat het om de kosten die gemaakt moeten worden om de auto veilig en op naam uit de garage mee te kunnen nemen.

Gelet op het voorgaande kan ik concluderen dat de apart berekende kosten, te weten de rijklaar maak kosten en de kosten voor de kentekenregistratie, in strijd zijn met de wet. U hoeft daar niet mee akkoord te gaan. U kunt er daarnaast voor kiezen om daarvan een melding te doen bij www.consuwijzer.nl. Handelaren die de bovenstaande regel overtreden kunnen namelijk een forse boete tegemoet zien.

Meer informatie over kosten rijklaar maken vindt u op onze website.