Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hulpdienst met sirene en een rood stoplicht met roodlicht-flitspaal.

Vraag gesteld door MSvR op 19 januari 2018

Laatst stond ik voor een rood stoplicht, toen ik in mijn spiegels een ambulance met sirene zag naderen. Aangezien ik de eerste en enige auto was op mijn rijbaan, ben ik toen voorzichtig een stukje door het rode licht gereden, zodat de ambulance snel en zonder problemen zijn weg kon vervolgen.
Hierdoor ontstond bij mij de volgende vraag: wat doe je in zo’n situatie als het een stoplicht met roodlicht-flitspaal betreft?
Ik zit niet te wachten op een boete van ruim €200,- en ook niet om dit eerst te moeten betalen en vervolgens maar te hopen dat ik dit terugkrijg van justitie, want hoe kunnen zij weten of ik niet maar gewoon iets zeg?
Immers ga je eerder door het rode licht en word je eerder geflitst dan dat de hulpdienst met sirene passeert, tenminste als je voor de minste belemmering zorgt en goed kunt anticiperen op andere weggebruikers of die het ook in de gaten hebben.
Of dien je hier dus te wachten tot de hulpdienst letterlijk achter je staat te dringen?
En wat als er een hele rij auto’s (bijv. in een drukke stad) voor zo’n stoplicht staat?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U vraagt hoe u moet handelen als u bij een rood stoplicht staat als er een hulpdienst met sirene en zwaailicht aankomt.

De wet geeft aan: Weggebruikers moeten bestuurders van een voorrangsvoertuig voor laten gaan. Een voorrangsvoertuig is een voertuig dat optische en geluidssignalen voert, dus zwaailicht en sirene.

Het zal vervolgens van de situatie afhangen hoe u dit voertuig voor laat gaan. De meest veilige weg is natuurlijk de beste. Door rood licht rijden creëert weer een nieuwe gevaarlijke situatie en moet als het kan worden vermeden.


Zou u een boete ontvangen, dan kunt u bezwaar maken. U zult dan de omstandigheden waaronder u door rood reed moeten aantonen. Afhankelijk van de omstandigheden kan een officier van Justitie, of als deze uw bezwaar afwijst de rechter, bepalen of de bekeuring terecht was of wordt kwijtgescholden.

Tips voor wat u kunt doen in een dergelijk geval vindt u op onze website.