Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Parkeerschade claimen of niet?

Veel mensen claimen niet uit angst voor een premiestijging

Iets te onvoorzichtig ingedraaid op dat krappe plekje, je portier net te enthousiast geopend, niet goed gekeken bij het wegrijden: je hebt sneller parkeerschade dan je lief is. Soms door onoplettendheid van een ander, maar de praktijk wijst uit dat de schuld vaak bij jezelf ligt. Of komt het door de (te) kleine parkeerplaatsen voor de groter wordende auto’s? Hoe dan ook, grote kans dat je die kras of deuk niet meldt bij je verzekeraar, uit angst voor een premiestijging.

Een schrale troost: als je wel eens schade hebt opgelopen bij het parkeren ben je lang niet de enige. Sterker nog, een groot deel van alle autoschade wordt veroorzaakt tijdens het parkeren en manoeuvreren. Zonde, want het kan je een hoop geld kosten. Hoog tijd dus om dit te voorkomen.

5 tips

Lees onderstaand enkele belangrijke tips van Jos van der Drift, ANWB-expert op het gebied van auto’s en houd de kans op parkeerschade zo klein mogelijk.

  1. Probeer je auto zo veel mogelijk achteruit in te parkeren. Je hebt dan beter zicht tijdens het wegrijden.
  2. Klap je spiegels in en verklein het risico dat iemand deze er per ongeluk af rijdt.
  3. Vraag een medepassagier om uit te stappen om te kijken naar dingen die je zelf vanuit de auto niet goed kunt zien.
  4. Vermijd parkeerplaatsen onder bomen of struiken. Hiermee verklein je, zeker in de herfst en winter, dat er vallende takken op jouw auto terecht komen.
  5. Glad op de weg? Kies dan voor winterbanden. Deze banden hebben meer grip op de weg. Blijf wel rekening houden met een langere remweg.

Naar de verzekeraar?

Ria Mol weet als verzekeringsexpert van de ANWB alles over dit onderwerp. ‘Alleen bij een WA + Volledig Casco ben je verzekerd voor schade die je zelf veroorzaakt aan je eigen auto. Of je bij een parkeerongeluk dan wel of niet je verzekeraar moet  inschakelen is vaak een rekensom. Een uitbetaling gaat namelijk bijna altijd ten koste van je no-claimkorting, waardoor je teruggaat in je schadevrije jaren. Hierdoor valt je premie hoger uit. Het kost dan soms jaren om weer op het premiebedrag te komen dat je gewend was. We zien dat veel mensen daarom kleine schade zelf betalen.’

Dader onbekend

En wat als je door toedoen van een ander een deuk in je wagen hebt, maar de dader onbekend is? ‘Dat is vaak een probleem. Want ook in zo’n geval kun je bij een schadeclaim terugzakken in je korting. Het Waarborgfonds Motorverkeer kan uitkomst bieden, maar dan moet je echt aantoonbaar bewijs hebben, zoals getuigenverklaringen, foto’s en/of een aangifte bij de politie. Ze keren niet zomaar uit.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Andere auto kopen? 

Kies je voor een nieuwe of gebruikte? De ANWB helpt je kiezen en adviseert bij het het kopen.

Vanaf309,-p.m.
Private lease van ANWB 

Zorgeloos autorijden voor een vast bedrag per maand. Nu als aanbieding de Peugeot 208.