Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Autodiefstal voorkomen: 10 tips

Zo maak je autodieven het leven zuur

Eigenlijk zou het de normaalste zaak van de wereld moeten zijn: je auto ongeschonden terugvinden op de plek waar je deze hebt achtergelaten. Helaas is de werkelijkheid minder rooskleurig: elk jaar worden er duizenden auto's gestolen in Nederland. Daarom tien tips om je auto te beschermen tegen autodiefstal.

10 tips om autodiefstal moeilijker te maken

Om autodieven dwars te zitten, hebben wij de volgende tien tips voor je.

1. Haal je contactsleutel uit het slot

De belangrijkste regel van allemaal: laat de contactsleutel nooit in de auto achter. Ook niet wanneer je ‘even’ uitstapt, om welke reden dan ook. Een (gelegenheids)dief is er sneller met je auto vandoor dan je voor mogelijk houdt. Zorg ook dat je je auto altijd afsluit.

2. Gebruik het stuurslot

Draai je stuur in het stuurslot voor je uitstapt. Als je auto in het stuurslot staat, kun je het stuur niet draaien, waardoor het voor een autodief heel lastig wordt om de auto te verplaatsen. 

3. Berg je autosleutel goed op

Bewaar autosleutels uit het zicht. Zeker moderne smart keys of keyless entry sleutels moeten zo ver mogelijk van de auto worden bewaard, het liefst in een zogenaamde RFID-sleutelhoesje die de radiografische straling onderbreekt. Zo voorkom je dat je autosleutel gehackt wordt en een makkelijke prooi is voor autodiefstal.

4. Denk na over waar je parkeert

Moet je je auto parkeren op een voor jou onbekende plek? Zoek dan bij voorkeur naar een parkeerplek in een drukke, bebouwde omgeving, voorzien van goede verlichting. Op goed verlichte plekken lopen ’s avonds vaker mensen rond en worden eventuele verdachte situaties eerder opgemerkt.

5. Wijk eventueel uit naar een parkeergarage

Ben je niet zeker over de te kiezen parkeerplek, wijk dan uit naar een parkeergarage met cameratoezicht. Het is geen garantie tegen diefstal, maar dieven houden nu eenmaal niet van camera’s en licht.

6. Laat de kentekenplaat in alle ruiten graveren

Als je de kentekenplaat in alle ruiten laat graveren, maak je het lastiger om te rijden met een valse kentekenplaat. Dat is namelijk heel kostbaar, omdat dan alle ruiten moeten worden vervangen. Dit maakt een auto een stuk minder interessant voor doorverkoop en dus voor autodiefstal.

7. Kies voor extra beveiliging

Maak gebruik van extra beveiliging, zoals een stuurslot of een slot voor op de handrem of het gaspedaal.

8. Laat een alarm installeren

Laat een anti-diefstal alarm installeren. Deze zijn in uiteenlopende prijsklassen beschikbaar.

9. Zorg voor licht

Parkeer je op eigen terrein of in eigen garage? Kies dan voor een lamp met bewegingsmelder of – nog beter – voor een camera met bewegingsmelder.

10. Schaf een gps-tracker aan

Tot slot nog een bonustip die diefstal niet voorkomt, maar terugvinden mogelijk eenvoudiger maakt: schaf een gps-tracker aan. Dit is een apparaatje dat je onzichtbaar in je auto kunt verstoppen en dat via je smartphone of laptop aangeeft waar je auto zich precies bevindt. Deze systemen worden steeds eenvoudiger en goedkoper. Ga – als je voor zo’n oplossing gaat – niet zelf op jacht naar de auto, maar schakel altijd de politie of je verzekeraar in.

Wat dekt de verzekering bij autodiefstal?

Vooral auto's met de leeftijd van 3, 4 en 5 jaar worden veel gestolen, maar ook oudere auto's zijn steeds vaker het doelwit van autodieven. Of je verzekerd bent tegen diefstal, hangt af van de dekking die je hebt afgesloten. Met een Beperkt of Volledig Casco autoverzekering krijg je de schade als gevolg van autodiefstal vergoed. Met een WA-verzekering krijg je geen vergoeding. Je bent dan alleen verzekerd voor schade die je bij anderen veroorzaakt.

Verzeker je auto via ANWB

Met een verzekering van de ANWB ben je verzekerd van de beste hulp, ook bij autodiefstal. Als ANWB-lid ontvang je 5% korting op de ANWB Verzekeringen.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Private lease 

Steeds meer Nederlanders leasen hun privé-auto. Lees alles over private lease en ontdek of het ook wat voor jou is.

Verkoopservice 

Verkoop je auto gegarandeerd via de ANWB. Snel en zonder te onderhandelen met kopers.