Autosleutels kwijt? Zo kom je binnen

4 tips om te voorkomen dat jij door jouw auto wordt buitengesloten

Er is weinig zo vervelend als je auto niet meer open krijgen. Met deze slimme tips kun je dat voor zijn!

 

  1. Zorg dat je twee autosleutels hebt. Bewaar ze apart en niet in de auto
  2. Probeer de sleutels voor vertrek uit, zodat je zeker weet dat ze werken
  3. Maak kopieën van jouw kentekenbewijs en identiteitspapieren. Als de originelen met de sleutels verloren zijn gegaan, heb je die kopieën nodig om nieuwe sleutels mee aan te vragen
  4. Breng voor je autosleutel een reservebatterij mee. Bewaar ook die niet in je auto!

En als je geen reservesleutel bij je hebt?

Dan ben je in het buitenland veel tijd kwijt voor je weer kunt rijden. In Nederland slaagt de Wegenwacht in er in een mum van tijd in om de meeste auto’s zonder schade open te krijgen. Buitenlandse bergers en -garages zijn daar minder bedreven in. Voor je het weet, sneuvelt er een ruit. Die daarna weer moet worden vervangen; ook dat kost tijd!

Reservesleutel verloren of gestolen, wat dan?

Voor auto’s met een verloren sleutel moet de reservesleutel worden opgetrommeld. Gebeurt dit jou in het buitenland, dan laat de ANWB Alarmcentrale die voor je uit Nederland halen. Lukt dat niet of zijn de sleutels gestolen, dan wordt er een nieuwe set aangevraagd. Daarvoor moet een berger jouw auto naar een officiële merkdealer brengen. Ook zijn er officiële papieren nodig, zoals het kentekenbewijs van je auto en jouw identiteitskaart of paspoort. In het gunstigste geval ben je dan zomaar drie dagen verder.

Goed voorbereid op reis

Meer tips voor een zorgeloze trip vind je op onze pagina Reisvoorbereiding.