Voor- en nadelen van lenen

Geld lenen doe je niet iedere dag. Daarom wil je een weloverwogen keuze maken. ANWB zet de voor- en nadelen van lenen voor een auto op een rij. 

Waarom geld lenen voor een auto?

Als je voor werk of je gezin afhankelijk bent van een auto is het erg vervelend als die zekerheid wegvalt. Het liefst zou je de volgende dag alweer de beschikking hebben over een nieuwe auto. Maar wat als je hiervoor het geld niet achter de hand hebt? Dan kan een lening je op weg helpen. 

De voordelen van lenen 

  • Je bent eigenaar van de auto die je met geleend geld hebt gekocht. Verkoop je de auto weer? Dan is de restwaarde voor jou.
  • Je betaalt een vast maandbedrag dat past bij jouw persoonlijke situatie. 
  • Je weet vooraf precies wat je voor de lening gaat betalen. Geen verborgen kosten. 
  • Kun je de lening (gedeeltelijk) eerder aflossen? Dit kan altijd. Bij ANWB Ledenvoordeel partner Freo is dit gratis.

Om rekening mee te houden

Een lening moet natuurlijk afgelost worden. Elke maand betaal je een vast bedrag dat bestaat uit rente en aflossing. Dit noem je het ‘maandbedrag’. Bekijk goed of je dit geld elke maand kunt missen. Neem hier ook toekomstige wijzigingen in mee. Ga je verhuizen of komt er een baby? Dit heeft allemaal invloed op je portemonnee. 

Flexibel lenen

Betrouwbare kredietverstrekkers hanteren strenge toelatingseisen. Er wordt onder meer gekeken of de lening die je wilt aangaan past bij jouw persoonlijke situatie. Verder bieden de meeste kredietverstrekkers de mogelijkheid de lening – in z’n geheel, of in delen – op elk moment eerder af te lossen. Hier staat bij Ledenvoordeel partner FREO geen boete tegenover. Jouw situatie kan veranderen en daarmee je leenwensen.