Wegenwacht® Nederland Standaard inclusief Smart Driver

Met Wegenwacht Nederland Standaard inclusief Smart Driver heb je het beste van 2 werelden.

Smart Driver helpt je om pech te voorkomen. Je krijgt onder andere meteen advies bij storingsmeldingen en je wordt op tijd gewaarschuwd als je accu zwak is. Bovendien weet Smart Driver het wanneer je bij een aanrijding betrokken bent en biedt dan direct hulp.

En heb je onverwachts toch pech, dan weet de Wegenwacht waar hij moet zijn en ziet vaak ook al voor hij in z'n busje stapt wat het probleem is.

Wegenwacht® Nederland Standaard inclusief Smart Driver

Bij dit pakket krijg je:

 • Pechhulp in heel Nederland, inclusief in je eigen woonplaats
 • Voorkom pech en onverwachte reparaties 
 • Bij een ongeluk vanzelf contact met ANWB 
 • Wegenwacht-autocheck aan huis 
 • Meteen advies bij storingsmeldingen 
 • Preventieve melding zwakkere accu
 • Advies bij twijfelgevallen 
 • Persoonsgebonden, hulp in iedere auto 
 • 2 dagen vervangend vervoer 
 • ANWB-lidmaatschap 

Controleer hier of jouw auto geschikt is. Zo ja, dan kun je meteen Wegenwacht inclusief Smart Driver bestellen.

Is jouw auto geschikt?

Voer je kenteken in en doe de check

Meest gestelde vragen:

Als je vandaag online bestelt heb je over 48 uur al recht op pechhulp. 

Er worden geen extra kosten in rekening gebracht bij een pechmelding zoals voorrijkosten, sleepkosten of arbeidskosten. Als je auto gemaakt moet worden in een garage, zijn die kosten voor eigen rekening. Heb je een nieuwe accu nodig? Die kun je direct aanschaffen en laten installeren door de Wegenwacht. 

In enkele specifieke gevallen rekenen we een toeslag. Dit is in het geval dat de pech veroorzaakt wordt doordat je de verkeerde brandstof hebt getankt, wanneer je meer dan drie keer per jaar de Wegenwacht inschakelt of als je met meer dan 2 verschillende auto's pech hebt gehad. Dit kun je teruglezen in de algemene voorwaarden.

We helpen jou. Het maakt dus niet uit in wie zijn auto je rijdt, hoe oud je auto is, of dat je pech hebt met bijvoorbeeld een motor. Er zijn hierop wel een aantal uitzonderingen waarbij je geen recht heb op pechhulp:

 • Huurauto's
 • Zakelijke auto's
 • Auto's die worden gebruikt als taxi of lesauto
 • Auto's met een handelaarskenteken of eendagskenteken

Met dit pakket ben je verzekerd van pechhulp in je eigen woonplaats. Dat is wel handig, omdat ruim 40% van de pechgevallen in de woonplaats plaatsvindt.

Smart Driver werkt via een connector die je eenvoudig in je auto klikt en waardoor je, via de Smart Driver-app, altijd inzicht hebt in de technische staat van je auto. Daarnaast krijg je meldingen als je eventueel iets moet doen om pech en onnodig stilstaan te voorkomen. En ook als je auto toe is aan onderhoud of als er een reparatie nodig is. Verder geeft Smart Driver alerts, tips en advies voor werkzaamheden die je zelf kunt doen, zoals olie en koelvloeistof bijvullen en banden op de juiste spanning brengen.

Bij pech weet de Wegenwacht waar hij moet zijn en vaak ook wat het probleem is. Bovendien neemt Smart Driver meteen contact met je op als je bij een aanrijding bent betrokken (crash-assistentie). Lukt dat niet, dan schakelt Smart Driver de hulpdiensten in.

ANWB Smart Driver werkt op telefoons met Android versie 7 en hoger en iOS versie 13 en hoger

Voer je kenteken in de Smart Driver Kentekencheck en je ziet of jouw auto geschikt is. Is je auto niet geschikt, dan kan het zijn dat dat binnenkort wel het geval zal zijn. Ook die informatie vind je in de kentekencheck

Auto's van voor 2004 zijn niet geschikt.

Is je auto niet geschikt, maar wil je wel graag pechhulp? Dan kun je natuurlijk gewoon Wegenwacht Service afsluiten. 

Bestel Wegenwacht Nederland Standaard

Smart Driver leest technische gegevens uit. Onder meer over de werking van de accu, het roetfilter, de brandstofinjectie en de ontsteking. Met die gegevens kan Smart Driver storingen voorspellen.

Als Smart Driver een storing signaleert krijg je meteen een korte uitleg van het probleem en suggesties voor vervolgacties van onze experts. Zo kun je onverwachte reparaties voorkomen.

De autocheck is onderdeel van ANWB Smart Driver. De Wegenwacht komt eenmalig langs wanneer het jou uitkomt en inspecteert je auto op 15 punten, waaronder accu, verlichting, vloeistoffen (onder andere oliepeil, rem- en koelvloeistof), ruitenwissers multiriem en banden. Maar ook checkt en controleert de Wegenwacht de foutcodes die je auto doorgeeft. De resultaten van de check en suggesties voor vervolgacties verschijnen in de app.

Je ontvangt een uitnodiging via de app om een afspraak te maken. Je kunt je auto op basis van beschikbaarheid op een door jouw gewenste dag laten checken. Gewoon bij je thuis voor de deur.

Lees hier meer over de autocheck.

Let op: in juli/augustus kunnen we helaas geen autochecks uitvoeren. Alle Wegenwachten zijn in deze periode hard nodig om onze leden met pech te helpen. We hopen dat je daar begrip voor hebt.

Crash assistentie is een noodoproepsysteem dat automatisch hulpdiensten waarschuwt bij een ernstig ongeval. Bij dit systeem hoort een gps-apparaat - iets dat ook wordt gebruikt voor je navigatiesysteem. Dit onderdeel geeft de exacte locatie van jouw auto door aan de hulpdiensten.

Smart Driver merkt het dan ook als je hard tot stilstand komt en ergens tegenaan botst. Ook registreert het systeem bijvoorbeeld het opblazen van de airbags.
Op dat moment krijgt de alarmcentrale een seintje en wordt er contact met je opgenomen. Reageer je niet, dan worden de hulpdiensten ingeschakeld. Let op: buiten Nederland worden de hulpdiensten niet automatisch ingeschakeld.

Het systeem is ontwikkeld om levens te redden. Ook op afgelegen plekken.

 • Ledenvoordeel op uitjes, evenementen en reizen
 • Korting in de ANWB (web)winkel en op ANWB verzekeringen
 • Handige apps, zoals de ANWB Vakantiehulp app en de Onderweg app
 • Deskundig en onafhankelijk advies van ANWB Experts bij technische en juridische vragen over je fiets, auto, caravan of je vakantie
 • Gratis routekaarten
 • Gratis het blad Kampioen

Als jij lid bent, kunnen jouw gezinsleden heel voordelig gebruik maken van Wegenwacht Service. Voor je partner is dit vanaf € 8,50 en voor kinderen tot 26 jaar kun je een pas aanvragen voor € 3,50 per jaar.

Wil jij je pakket uitbreiden of kijken of jouw pakket nog bij je wensen past? Bekijk nu je pakket en wijzig gemakkelijk online. 

Controleer hier of jouw auto geschikt is. Zo ja, dan kun je meteen Wegenwacht inclusief Smart Driver bestellen.

Is jouw auto geschikt?

Voer je kenteken in en doe de check

Is je auto niet geschikt, maar wil je wel graag pechhulp? Dan kun je natuurlijk gewoon Wegenwacht Service afsluiten. Bestel Wegenwacht Nederland Standaard

Terug naar overzicht met pakketten Nederland Service