Het voertuigpark van de Wegenwacht

Uitgebreid voertuigenpark om aan gemiddeld 3.000 pechgevallen per dag pechhulp te verlenen.

Het voertuigenpark van de Wegenwacht is heel omvangrijk en ook steeds meer gespecialiseerd. Motorfietsen, kleine en grote bestelauto's, en zogeheten lepelvoertuigen worden ingezet om alle soorten gestrande weggebruikers zo snel mogelijk pechhulp te bieden. Bij elkaar rijden er zo'n duizend hulpvoertuigen van de ANWB Wegenwacht in Nederland rond.

Multifunctioneel voertuig

Met deze Volkswagen Transporter (T5) kunnen storingen aan een pechvoertuig worden verholpen, en kan een auto met autopech in tien minuten op de afsleep-as worden opgeladen. Leden met pech hoeven bij pech in principe maar 1 keer te wachten. Wegenwacht zet als test eerst 12 multifunctionele voertuigen in.

BMW motorfiets

De BMW en Honda motorfietsen zijn vooral praktisch in de stad. In de zomer zijn ze ook heel geschikt om langs de files naar recreatiegebieden te rijden. Uiteraard kan er op de motor minder gereedschap mee dan in een auto, daarom zijn sommige motorfietsen ook nog voorzien van een aanhanger.

Volkswagen Caddy

Na de 7 Harley Davidson motoren kwam in 1960 de bekende gele Besteleend, gevolgd door de Renaultjes vier in 1973. In 2010 is de nieuwste Wegenwacht auto gepresenteerd: de Volkswagen Caddy. Deze zal in de toekomst alle huidige Wegenwacht auto’s vervangen.

Neem een kijkje in de wagen

Volkswagen Touran

De VW Touran was het eerste type standaarduitgerust met electrische ramen en airco. De auto is ruim, waardoor de Wegenwachter zijn gereedschappen overzichtelijk kan opbergen.

Uit onderzoek van TNO blijkt dat 99% van de Nederlandse bevolking met gemak in de Touran kan instappen en zitten, dus er is ook aan dat comfort gedacht.

Volkswagen Transporter

De VW Transporter 5 biedt ruimte voor een 'verkeerd-getankt-installatie' waarmee brandstof op een milieuvriendelijke wijze kan worden afgevoerd.

Ook heeft de Transporter 5 een "zelfdenkende" starthulp-installatie die zowel 12 als 24Volts voertuigen kunnen starten.

Truckservicevoertuig

Voor het repareren van vrachtauto's heeft de Wegenwacht het Truckservicevoertuig van Iveco tot zijn beschikking. Dit voertuig is net zoals de Transporter voorzien van een verkeerd-getankt-installatie, maar heeft ook nog een compressor voor het zwaardere werk aan boord. Uiteraard is het gereedschap ook aangepast aan de eisen die een vrachtwagen hieraan stelt.

Lepelvoertuig

De lepelvoertuigen Iveco Eurocargo en Daily 65C18 ten slotte worden ingezet als de pechauto zo snel mogelijk moet worden versleept. Bijvoorbeeld van een gevaarlijke plaats of om lange files te voorkomen. Hij lepelt de pechauto als het ware aan de voorkant op en rijdt er dan zo mee weg. Het lepelvoertuig biedt ook ruimte aan de gestrande passagiers in de auto.