Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ANWB vraagt herbezinning autoplannen Amsterdam

13 april 2023

De ANWB maakt zich zorgen over de gevolgen van autoplannen van de gemeente Amsterdam. Vandaag zijn deze zorgen overgebracht in een brief aan verkeerswethouder Melanie van der Horst. De ANWB vraagt de hoofdstad om zich te herbezinnen op de plannen.

Doorgaand autoverkeer weren voor sneller OV

In maart maakte de gemeente een onderzoek openbaar, waarin wordt voorgesteld om in een aanzienlijk aantal straten ‘knips’ aan te brengen, om het doorgaand autoverkeer tegen te gaan. Dit verkeer zou dan gedwongen worden om de Ring A10 te gebruiken. De knips moeten ervoor zorgen dat voertuigen van het openbaar vervoer sneller kunnen blijven rijden. Eind dit jaar gaat namelijk de maximumsnelheid op het overgrote deel van de Amsterdamse wegen omlaag naar 30 kilometer per uur. Daardoor gaan motorvoertuigen naar verwachting langzamer rijden en daar hebben OV-voertuigen last van, als die niet op vrijliggende banen rijden. Die doen namelijk langer over hun ritten, wat een negatieve invloed heeft op de exploitatie van OV-bedrijven.

De ANWB is verbaasd dat de knips al ter ter advisering aan de stadsdeelbesturen zijn voorgelegd, terwijl er nog nader onderzoek wordt gedaan naar de effecten. Wat ook verbaast, is dat in het onlangs gepresenteerde concept-vervoerplan van het GVB staat dat vanaf komende zomer een aantal trams, bussen en metro’s minder vaak gaat rijden. En volgend jaar moet er worden gesneden in routes. Dit roept de vraag op of alle onderzochte knips wel nodig zijn.

Gevolgen knips voor autoverkeer in binnenstad en op Ring A10

De ANWB maakt zich zorgen over de gevolgen van de knips. Ten eerste kunnen ze leiden tot overbelasting van andere routes, alsmede een toename van zoek- en sluipverkeer en daardoor van voertuigemissies. Ten tweede zijn er zorgen over het extra verkeer op de nu al drukke Ring A10, als het binnenstedelijk verkeer door de knips wordt gedwongen om daar over te rijden.

De ANWB roept de hoofdstad op om pas tot definitieve besluitvorming over te gaan als alle (mogelijke) effecten in beeld zijn gebracht. Niet alleen per individuele knip, maar ook op het netwerkniveau van de gehele stad, inclusief de Ring A10. Het dringende verzoek daarbij is om (infrastructurele) maatregelen voor het realiseren van knips zo vorm te geven, dat deze (relatief) snel ongedaan gemaakt kunnen worden, als blijkt dat dit nodig is vanwege de nadelige effecten.

Herbezinning gevraagd op autoplannen

De ANWB is van begin af aan betrokken geweest bij de totstandkoming van de Agenda Amsterdam Autoluw. Die bevat een gefaseerde aanpak om de ruimte voor auto’s te verminderen, ten gunste van fiets, openbaar vervoer en wandelen. Zo worden er proeven gedaan om straten tijdelijk af te sluiten voor autoverkeer, zoals in de Weesperstraat. En er zouden alternatieven komen voor de auto, zoals OV, P+R’s, hubs en deelmobiliteit.

“De auto is op sommige momenten voor veel mensen nog onmisbaar”, staat in de Agenda Autoluw. Maar de ANWB heeft de indruk dat dit besef verdwenen lijkt te zijn. Daarmee wordt niet alleen gedoeld op het plan voor de knips, maar ook op andere plannen. Zo is het uitgangspunt van het Actieplan Schone Lucht nog altijd dat de gehele bebouwde kom in 2030 uitstootvrij is voor alle soorten verkeer, dus ook voor personenauto’s. Eerder noemde de ANWB dit jaartal al onrealistisch: over een kleine zeven jaar zijn er nog onvoldoende betaalbare elektrische auto’s beschikbaar op de Nederlandse automarkt. De ANWB roept het stadsbestuur dan ook op tot een herbezinning van de diverse autoplannen.

Lees meer

Brief ANWB aan verkeerswethouder Van der Horst (pdf)

 

Zie ook:

ANWB Belangenbehartiging

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Private lease 

Steeds meer Nederlanders leasen hun privé-auto. Lees alles over private lease en ontdek of het ook wat voor jou is.

ANWB Parkeren 

Met ANWB Parkeren kun je eenvoudig parkeren met je mobiel. En je vindt goedkope parkeerplaatsen in de buurt!