Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verkeersplein Hof ter Weide

Basisschool Hof ter Weide staat in een bijzonder kinderrijke omgeving. Helaas is de verkeersveiligheid in de omgeving van de school erg slecht. Recht voor de deur zijn meerdere verkeersongelukken geweest. De gemeente heeft al wijzigingen in de verkeerssituatie doorgevoerd, jammer genoeg met nog weinig resultaat. Daarom is het van essentieel belang dat de kinderen goed leren hoe ze veilig kunnen deelnemen aan het verkeer. Het verkeer is namelijk steeds gevaarlijker geworden, bijvoorbeeld door de toename van snelle fietsen die rond de school de verkeerssituatie niet verbeteren.

Ervaring opdoen in het verkeer

Hof ter Weide wil een bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid om de school. De school organiseert jaarlijks de fietsslangweek. Hierin worden ouders gestimuleerd om hun kinderen zoveel mogelijk met de fiets naar school te brengen, zodat kinderen fietservaring op doen. Aanvullend wil Hof ter Weide leerlingen zelf meer ervaring laten opdoen in het verkeer. Door ze spelenderwijs kennis te laten maken met verschillende verkeerssituaties leren de kinderen zich veiliger te bewegen in het verkeer.

Spelenderwijs leren

De basisschool wil graag een verkeersplein maken voor de leerlingen. Hier kunnen kinderen met karren en fietsen spelenderwijs leren over verkeer en verkeersveiligheid. Het is bedoeld voor leerlingen van Hof ter Weide en de buurtkinderen, BSO’s en andere basisscholen uit de omgeving.

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen....

Verkeer is een “doe”- vak; kinderen leren door te doen en veel te oefenen. Daarom ontwikkelen we praktische en interactieve verkeerlessen op het verkeersplein. De lessen zijn een combinatie van theorie en het oefenen op het plein. Hierbij neemt de docent plaats in de verkeerstoren met een echte politiepet, jasje en fluitje. Zo leren de kinderen in de praktijk zo veilig mogelijk over te steken, te fietsen en hoe de verkeersregels werken.
 

ANWB-bijdrage gevraagd voor

De aanleg van een verkeersplein.