Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ANWB doneert verrekijker voor Twents uitzichtpunt

In het Twentse Ootmarsum werd zondag 10 juli het 100-jarig bestaan van de Oriënteertafel gevierd. Ter gelegenheid van het jubileum van dit uitzichtpunt op de Kuiperberg gaf Marjon Kaper namens de ANWB een verrekijker cadeau.

In het tweede en derde decennium van de 20e eeuw werden door de Algemene Nederlandse Wielrijders Bond oriënteertafels opgericht als hulp voor de toeristen. De tafels werden geplaatst op uitzichtspunten langs twee routes vanuit Amsterdam: een naar Arnhem en de ander naar Maastricht.

Ter gelegenheid van de Twentse Bondsfeesten in juli 1922 werd op de Kuiperberg bij Ootmarsum door het lokaal bestuur een tijdelijke oriënteertafel opgericht. Kort daarop werd besloten deze door een permanente tafel te vervangen. Ook stonden er vroeger verrekijkers bij de Oriënteertafgel om de omgeving beter te ontdekken. 

Duizenden mensen bezoeken jaarlijks de Oriënteertafel. Op de stenen tafel staan de plaatsnamen die vanaf hier zijn te zien. Met de verrekijker is het ook weer mogelijk de omgeving te beleven.

Foto’s: RTV Oost, fotograaf Michel Korndörffer.

 

Meer over het ANWB Fonds