Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winnaar ANWB Verkeersplein Zeeland

Basisschool De Twijn

De winnaar van de actie ‘een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein’ in de provincie Zeeland is basisschool de Twijn in Terneuzen. Vandaag werd het ANWB Verkeersplein feestelijk geopend in het bijzijn van alle leerlingen, Richard Bertram (directeur basisschool) en Paul Geertman (lid Adviescommissie ANWB Fonds).

Op de foto van links naar rechts: Laszlo van de Voorde (Wethouder van Sport, Terneuzen), Paul Geertman (Jurylid ANWB Fonds), Sjoerd Sanderse (Bestuur Elevantio), Richard Bertram (Directeur school basisschool IKC De Twijn) en leerlingen van de basisschool.
Foto: Arnaud Roelofsz

“De verkeersveiligheid rondom de school is matig. Onze school ligt aan een drukke doorgangsweg. Er zijn wel voldoende oversteekplaatsen om kinderen veilig over te laten steken. Ongeveer de helft van onze leerlingen woont verder weg en wordt steeds vaker met de auto naar school gebracht. Het is belangrijk dat vooral jonge leerlingen praktische (leer)ervaring opdoen in een veilige omgeving. In de directe omgeving van school krijgen onze leerlingen namelijk dagelijks te maken met verkeersonveilige situaties”, zegt Richard Bertram, directeur basisschool. “Door kinderen van jonge leeftijd te laten oefenen zijn ze beter voorbereid op deelname aan het verkeer. Bovendien is het meer betekenisvol als we de theoretische verkeerslessen direct in de praktijk op een verkeersplein kunnen oefenen.” 

Kinderen zijn kwetsbaar op de fiets. Ze zijn nog volop in ontwikkeling en kunnen verkeerssituaties vaak nog niet goed inschatten. Om veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen, moeten kinderen goed leren fietsen. In de praktijk betekent dat heel veel meters maken. Om basisschoolleerlingen veilig te laten oefenen met verkeerssituaties heeft de ANWB 'het ANWB Verkeersplein' ontwikkeld. Hiermee kunnen kinderen onder begeleiding van een leerkracht ervaring opdoen met verschillende verkeerssituaties in een veilige omgeving. Zodat ze straks goed voorbereid de weg op kunnen.  

De actie is een initiatief van het ANWB Fonds. In totaal hebben bijna 400 scholen uit heel Nederland zich voor deze actie aangemeld en 100.000 mensen hun stem uitgebracht. In iedere provincie wordt één schoolplein door de ANWB omgetoverd tot een verkeersplein. 

Voor meer informatie kijk op: www.anwb.nl/wineenverkeersplein.

ANWB Fonds

De actie is een initiatief van het ANWB Fonds. In iedere provincie wordt één schoolplein omgetoverd tot een ANWB Verkeersplein. In totaal hebben bijna 300 scholen uit heel Nederland zich voor deze actie aangemeld en 100.000 mensen hun stem uitgebracht. 

Meer informatie over ANWB Verkeerspleinen