Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winnaar ANWB Verkeersplein Noord-Brabant

Basisschool Kentalis Talent

De winnaar van de actie ‘een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein’ in de provincie Noord-Brabant is school voor speciaal basisonderwijs Kentalis Talent in Vught. Vandaag werd het ANWB Verkeersplein feestelijk geopend in het bijzijn van alle leerlingen, Susan Zant (Directeur Kentalis DSH) en Theo Brink (ANWB directeur Financiële Zaken).

Op de foto van links naar rechts: Marieke Jans (leerkracht ondersteuner TOS), Susan Zant (directeur Kentalis DSH), Theo Brink (ANWB directeur Financiële Zaken) en Wendy Winatasasmita (initiatiefneemster en leerkracht ondersteuner).
Foto: Arnaud Roelofsz

“De verkeersveiligheid rondom de school is matig. Ons gebouw staat op een afgebakend terrein. De kinderen zelf hebben dus weinig te maken met het verkeer. Een verkeersplein is daarom zeer welkom. Wij zijn een school voor speciaal onderwijs voor dove kinderen en kinderen met een taalontwikkelingsstoornis. Onze leerlingen komen veelal met de taxi naar school. Een enkeling komt lopend of op de fiets. We willen onze leerlingen op het verkeersplein in een veilige situatie meer leren over verkeersveiligheid. Door hun doofheid en andere beperkingen hebben zij veel behoefte aan herhaling. Op een verkeersplein kunnen wij ze dat allemaal bieden. We geven verkeerslessen, maar een uitdagend verkeersplein inspireert ons om hieraan nog meer aandacht te besteden”, zegt Susan Zant, directeur Kentalis voor doven en slechthorenden (DSH).

Kinderen zijn kwetsbaar op de fiets. Ze zijn nog volop in ontwikkeling en kunnen verkeerssituaties vaak nog niet goed inschatten. Om veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen, moeten kinderen goed leren fietsen. In de praktijk betekent dat heel veel meters maken. Om basisschoolleerlingen veilig te laten oefenen met verkeerssituaties heeft de ANWB 'het ANWB Verkeersplein' ontwikkeld. Hiermee kunnen kinderen onder begeleiding van een leerkracht ervaring opdoen met verschillende verkeerssituaties in een veilige omgeving. Zodat ze straks goed voorbereid de weg op kunnen.  

De actie is een initiatief van het ANWB Fonds. In totaal hebben bijna 400 scholen uit heel Nederland zich voor deze actie aangemeld en 100.000 mensen hun stem uitgebracht. In iedere provincie wordt één schoolplein door de ANWB omgetoverd tot een verkeersplein. 

Voor meer informatie kijk op: www.anwb.nl/wineenverkeersplein.

ANWB Fonds

De actie is een initiatief van het ANWB Fonds. In iedere provincie wordt één schoolplein omgetoverd tot een ANWB Verkeersplein. In totaal hebben bijna 300 scholen uit heel Nederland zich voor deze actie aangemeld en 100.000 mensen hun stem uitgebracht. 

Meer informatie over ANWB Verkeerspleinen