Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Weghalen eikenprocessierups niet gelukt en niet gecommuniceerd hierover

Vraag gesteld door Marco Koornneef op 27 augustus 2018

Dit jaar is het verwijderen van de eikenprocessierups op onze camping (de Betteld) niet correct uitgevoerd. Volgens de receptioniste van de camping was dit bekend. Nu is al eerder aangegeven (vraag van een ander ANWB lid) dat de camping eigenaar hier een zorgplicht in heeft. De receptioniste geeft aan dat geprobeerd is met een hoogwerker een en ander weg te halen, maar dat dit niet gelukt is en geeft aan dat de eigenaar geen andere opties meer had.

Jammer genoeg is naar de verhuurders NIETS hierover gecommuniceerd en hebben wij diverse astma aanvallen met ons zoontje gehad en hebben aanwijzingen dat hier een verband in zit. De huurder naast mij heeft ook oogletsel opgelopen door een haartje.

Nu is mijn vraag of ik de camping eigenaar nalatigheid kan verwijten. Wij durven niet meer op vakantie naar de camping en de receptioniste raadt ons ook niet meer aan om te komen. Zij geeft aan dat er overal nog haartjes zweven. Ze wekt hierbij ook de suggestie dat meer gasten met hetzelfde probleem rondlopen.

Dit jaar hebben we een hoop geld voor de jaarplaats betaald en er nauwelijks gebruik van kunnen maken. Bestaan er mogelijkheden om tot vergoeding van het jaargeld te komen of andere stappen te zetten.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U huurt een jaarplaats op een RECRON camping. Dit jaar blijkt de ondernemer er niet in geslaagd de eikenprocessierups afdoende te bestrijden, waardoor vele recreanten - onder wie uw zoon - veel overlast/ongemak hiervan hebben ondervonden. Nu u hierdoor weinig genot heeft kunnen beleven aan uw jaarplaats, vraagt u zich af of u recht heeft op enige restitutie van het jaargeld.

Een ondernemer heeft de zorgplicht ongedierte (eikenprocessierups) te bestrijden. Indien blijkt dat bestrijding van de eikenprocessierups niet afdoende is bestreden, zou u de ondernemer kunnen verzoeken bestrijding van de eikenprocessierups opnieuw te bestrijden. Het verhaal vertelt niet of u de ondernemer hiertoe verzocht geeft.

Restitutie/ compensatie
Nu gebleken is dat er meer recreanten overlast hebben ondervonden van de aanwezigheid van de eikenprocessierups, waarbij de ondernemer toerekenbaar tekort is geschoten in de bestrijding van de eikenprocessierups (zorgplicht), hetgeen een compensatie (gedeeltelijke restitutie jaargeld) in mijn optiek rechtvaardigt.

Geschillencommissie Recreatie
Nu de ondernemer is aangesloten bij de RECRON, maakt dat u geschillen met de ondernemer ter beoordeling kunt voorleggen aan de Geschillencommissie Recreatie.