Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Elektrische step op vakantie

Vraag gesteld door Guillaume-R op 10 april 2018

Mag ik in Frankrijk op de openbare weg een elektrische step gebruiken? Wat zijn de voorwaarden (toegelaten steps)?

Antwoord van Cathy

Antwoord van Cathy

ANWB Expert

Mag een elektrische step die officieel in Nederland op de openbare weg mag rijden, ook in Frankrijk rondrijden?

Het korte antwoord daarop is voorlopig: nee (alleen stapvoets op de stoep)!

Waarschijnlijk komt deze vraag voort uit een item in het tv-programma Radar. Daar wordt gesproken over de vraag of een bepaalde elektrische step (de Citybug) officieel is toegelaten op de openbare weg. (Zie radar en de update Youtube).

Uit de uitzending komt naar voren dat een bepaalde elektrische step alleen wordt toegelaten op de openbare weg als de fabrikant van die step daarvoor een ontheffing heeft aangevraagd bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (voorheen ‘ministerie van Infrastructuur en Milieu’) en de step een typegoedkeuring heeft gekregen na keuring door de RDW (Dienst Wegverkeer).

In een update van de Radar-uitzending blijkt dat de fabrikant van de elektrische step met de naam Citybug geen zin heeft om 6000 euro te betalen voor het aanvragen van een ontheffing en het laten keuren van deze step, dus mensen die een Citybug hebben aangeschaft, mogen het voertuigje niet op de openbare weg gebruiken (wel op eigen terrein, mits dat niet toegankelijk is vanaf de openbare weg).

Wij hebben wat verder gespit naar regels voor steps... en er zijn inmiddels elektrische motorsteps met een typegoedkeuring, zoals de Tante Paula Maximilian ll, die is goedgekeurd als snorfiets (minimaal 16 jaar, blauw plaatje, geen helmplicht, zie elektrische step of de SXT1000 XL EEC, die is goedgekeurd als bromfiets (minimaal 16 jaar, geel plaatje, helmplicht, zie elektrische step rdw gekeurd).

Er zijn mogelijk ook nog elektrische (scooter)steps zonder motor die lopen op een accu en die zijn goedgekeurd als bijzondere bromfiets (net als de sedgeway en de Swing), maar goedgekeurde exemplaren van een dergelijke step hebben we niet kunnen vinden.

De rijksoverheid heeft de volgende artikelen over de elektrische step:

Motorstep

Bijzondere bromfiets (zie ook informatie van de website Mobiliteit centraal advies afwijkende bromfietsen)


De RAI heeft deze informatie over technische eisen aan elektrisch aangedreven brom- en motorfietsen:

https://raivereniging.nl/artikel/dossiers/elektrische-voertuigen/elektrische-brom--of-motorfiets/technische-eisen-gemotoriseerde-tweewielers.html

In Frankrijk hebben ze het over de ‘trottinette (of patinette) électrique’. Voor zover we hebben kunnen nagaan, is er nog geen speciale regelgeving voor de elektrische step in Frankrijk (het is ook niet Europees geregeld, voor zover we hebben kunnen nagaan. Dit is in Frankrijk een juridische leemte … De enige officiële informatie die we hierover hebben kunnen vinden is die op een voorlichtingswebsite van de Franse overheid (https://www.service-public.fr/particuliers/vosdroits/F308, Vérifié le 19 février 2018). Hier staat dat je met een step met motor strikt gesproken niet op de openbare weg mag rijden, maar dat de step met motor wordt gedoogd op het trottoir, mits je niet harder dan 6 km/h rijdt en voetgangers niet in gevaar brengt (boete voor het opzettelijk in gevaar brengen van anderen: 15.000 euro en 1 jaar gevangenisstraf). Lokaal kan het gebruik van een step met motor door de burgemeester verboden worden.

In een uitgebreider artikel van het Institut national de la consommation (https://www.inc-conso.fr/content/ou-circuler-avec-les-gyropodes-trottinettes-electriques-et-autres-appareils-de-mobilite, met verhelderend filmpje) wordt wel aangegeven dat er mogelijk dit jaar nog regels komen om de juridische leemte wat betreft de trottinette électrique en vergelijkbare elektrische voertuigjes op te vullen.

En nog een interessante pagina over Fransen en de ‘NVEI’ (Nouveaux Véhicules Électriques Individuels) :
http://www.caradisiac.com/trottinettes-et-autres-hoverboard-electriques-ils-divisent-les-francais-167577.htm