Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Te laat terugsturen zeugenfragebogen

Vraag gesteld door R42 op 16 maart 2020

Mijn vriend heeft een zeugefragebogen te laat (nog niet) teruggestuurd. Het gaat om 50 km te hard, dus rijverbod zit er wel in. Ik was bestuurder en wil de strafpunten en evt. verbod voor mijn rekening nemen. Wat kunnen we nu het beste doen?

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U heeft een Zeugenfragebogen ontvangen en nog niet teruggestuurd. U wilt weten wat u het beste kunt doen, nu u de gevolgen van de overtreding voor uw rekening wilt nemen.

Wanneer u maar maximaal één week te laat bent, doet u er goed aan de  Zeugenfragebogen toch nog terug te sturen. Als uw vriend de bestuurder van de auto is geweest, wordt de boete en eventuele andere maatregelen aan hem opgelegd.

Waarom een Zeugenfragebogen

Een Zeugenfragebogen wordt gestuurd naar de kentekenhouder. Het formulier geeft de mogelijkheid de identiteit van de werkelijke bestuurder op te geven, zodat aan hem de boete en eventuele andere gevolgen, kan worden opgelegd. Het Zeugenfragebogenformulier moet worden teruggestuurd.

Wat moet worden ingevuld?

De kentekenhouder is verplicht zijn juiste persoonsgegevens in te vullen. Voor het overige hoeft hij niet te verklaren. Valse gegevens invullen, is strafbaar.

Wanneer de kentekenhouder zelf de auto heeft bestuurd, dan kan dit worden aangegeven. Als bestuurder krijgt hij dan de boete, het rijverbod en de eventuele strafpunten opgelegd.

Zwijgrecht

U kunt een beroep op uw zwijgrecht of verschoningsrecht doen. U heeft een verschoningsrecht voor echtgeno(o)t(e), verloofde (partner), (groot)ouders, kinderen, (klein)kinderen, broers en zussen van u en uw partner.

Te laat terugsturen

Wanneer de Zeugenfragebogen te laat wordt teruggestuurd, kan de politie nader onderzoek instellen. Zo kunt u een oproep krijgen om u bij de politie te melden.

Meer informatie over boetes uit Duitsland vindt u op onze website.