Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Milieusticker

Vraag gesteld door Hans Meij op 4 februari 2017

Ik heb een Millieu sticker van Duitsland dus mijn auto is goed bevonden waarom moet je dan weer een nieuwe sticker voor Frankrijk ze kunnen toch zien dat hij aan de eisen voldoet of is het weer een geld kwestie voor ieder land een sticker op laatst zit je raam vol goed voor het uitzicht en als je hem eraf haalt kan je hem niet meer gebruiken als ze hem zo maken met een zuignap kan je hem verwisselen.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een vraag over milieustickers in Duitsland en Frankrijk. Uw vraag is of u niet met een vignet/sticker kunt volstaan.

Ieder land heeft zijn eigen regels met betrekking tot milieuzones, echovignetten en dergelijke. Het is inderdaad een wirwar aan verschillende regels en eisen die het voor de reiziger niet altijd makkelijk maken. U dient echter in elk land aan de vereisten van dat land te volden. De Duitse milieusticker voldoet dan ook niet voor Frankrijk.

Frankrijk:

Milieusticker/vignet
Op grond van nieuwe wetgeving (Crit'air) kunnen Franse steden milieuzones instellen. Wanneer in een stad een milieuzone is ingesteld, is toegang alleen mogelijk met een milieusticker (ecovignet). Er zijn 6 verschillende stickers (kleuren). Welke sticker je nodig hebt, is afhankelijk van het type voertuig, de mate van emissie (EURO-norm) en de leeftijd van de auto.De regels gelden ook voor voertuigen met een buitenlands kenteken. Een milieusticker kost circa € 4,50.

De milieusticker moet vanaf 1 januari 2017 worden gebruikt. Voor buitenlandse voertuigen zijn de stickers pas vanaf 1 mei 2017 verkrijgbaar.

Milieuzone Parijs
Sinds 1 juli 2016 is er al wel een milieuzone van kracht in Parijs. Deze geldt voor het gebied binnen de ringweg (Boulevard Périphérique). Deze zone heet zone à circulation restreinte (ZCR). In deze zone geldt een verbod voor oudere motorvoertuigen, geregistreerd vóór 1 januari 1997 en motorfietsen met een eerste registratie van vóór 1 juni 2000. Hieronder vallen ook voertuigen met een buitenlands kenteken. Het verbod is alleen van kracht op werkdagen tussen 8 en 20 uur, niet in het weekend en op feestdagen. De boete bij overtreding bedraagt € 35. Vanaf 1 januari 2017 wordt dit € 68.

Voor meer informatie verwijs ik u naar de informatie over Frankrijk op onze website.

Duitsland:

Er zijn 3 verschillende milieustickers. Groene, gele en rode stickers. Informatie over de vereisten met betrekking tot milieu in Duitsland vindt u op onze website.