Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wij willen 2 weken een vakantiehuis in Frankrijk huren. Is een waarborgsom van € 1.000 cash bovenop de huurprijs van € 1.900 normaal?

Vraag gesteld door H R Bedum op 11 mei 2016

De verhuurder (een particuliere eigenaar) wil nu € 600 als aanbetaling via de bank en dan bij aankomst cash € 1.300 plus € 1.000 als waarborgsom. Die laatste krijg je volgens het voorgelegde huurcontract pas '4 weken na afloop van de huurtermijn' terug, als er geen spullen gerepareerd of vervangen hoeven te worden.
Is een waarborgsom van meer dan de helft van het hele huurbedrag normaal?
En zijn we verplicht in te gaan op het verzoek om zoveel geld contant mee te brengen?
Het contact met deze eigenaar/verhuurder kwam tot stand via de website HomeAway die bemiddelt tussen huurders en eigenaren van vakantiehuizen. Zij zeggen dat iedere verhuurder zijn eigen voorwaarden mag stellen.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U bent voornemens voor twee weken een vakantiehuis in Frankrijk te huren via HomeAway. De verhuurder verlangt een aanbetaling van circa 1/3 van de huursom ad € 1.900,-. Resterende gedeelte ad € 1.300,- , alsmede de borg ad € 1.000,- dient bij aankomst cash te worden voldaan. U vraagt zich onder meer af of de hoogte van de borg wel redelijk is.

Aanbetaling
Aanbetaling van 1/3 van de huursom is heel redelijk.

Waarborgsom
Er is geen (wettelijke) grens met betrekking tot de hoogte van de waarborgsom. Een waarborgsom van circa 50% van de huursom beschouw ik niet als onredelijk.

Verhuurder mag de borg alleen inhouden, wanneer u tijdens de huurperiode schade heeft aangericht in de woning. Normale slijtage geldt hierbij niet als schade. Door vooraf de staat van de woning goed vast te (laten) leggen kun je onterechte borgclaims voorkomen.

Cash betaling
Met het oog op fraude is het voldoen van het resterende huursom en de waarborgsom gunstig. Al kan ik mij goed voorstellen, dat u het vervelend vindt met zo'n groot bedrag aan contanten op vakantie te gaan. U zou een gedeelte van de contanten ook pas in Frankrijk kunnen pinnen met uw bankpas/creditcard. Hou daarbij wel rekening mee dat het maximale pinlimiet per dag in het buitenland lager is.

Kwitantie
Vraag de verhuurder voorts om een kwitantie, waarop de bedragen gespecificeerd zijn. Zie erop toe dat de kwitantie tevens voorzien is van personalia van u en verhuurder, datum en handtekening verhuurder bevat.***

Reactie van Michiel Claesen:

Uiteindelijk is het een kwestie van vraag en aanbod. Indien u de hoogte van de waarborgsom te gortig vindt, kunt u op zoek gaan naar een (vakantie) accommodatie, waarvan de verhuurder een lagere waaarborgsom hanteert.