Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wij hebben een Peugeot 308. We hebben een caravan Hobby de Luxe Easy met leeggewicht 1064 kg.

Vraag gesteld door Dreq op 13 april 2017

Toen we onze Peugeot 308 kochten zei de garage (en een instrument als caravan trekker) dat dat prima ging. Als ik nu de anwb caravan trekker invul kont er uit dat de combinatie ten zeerste wordt afgeraden (iets met 75% ipv 100%). Voordat we grote stappen ondernemen hoor ik graag of ik een fout heb gemaakt bij het gebruik van de caravantrekker en hoe we evt. toch veilig kunnen rijden.

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

U vraagt of u een veilige combinatie heeft.

Ik vermoed dat u een paar jaar geleden op de site www.caravantrekker.nl heeft gekeken. Die is niet van ons. De ANWB Caravantrekker draait sinds 2016 op onze site. Voor een veilige combinatie rijden wij aan om niet verder te gaan dan 75 % van het beladen gewicht van de auto.

Stel dat uw Peugeot 308 een leeg gewicht heeft van 1060 kg dan weegt deze rijklaar (volle tank etc.) met twee personen en 100 bagage in de auto ongeveer 1400 kg. 75% van 1400 kg is 1050 kg.

Als uw caravan 1064 kg leeg weegt dan is daarmee al het maximum bereikt dat wij zouden willen adviseren. Als alle bagage in de auto gaat en niets in de caravan, dan kan deze combinatie nog wel, maar als de caravan tot bv 1300 kg wordt beladen (wat in de praktijk meestal het geval is) vinden wij dat de caravan te veel invloed op de wegligging van uw auto gaat krijgen. Ons advies is om de bagage zo veel mogelijk in de auto te leggen zodat de gewichtsverhouding van 75% zo dicht mogelijk wordt benaderd.