Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wie betaalt afgebroken sleutel Airbnb appartement? Huurder vs. Verhuurder

Vraag gesteld door Bram_v op 12 oktober 2017

Hi,

Afgelopen week was mijn vriendin in Berlijn en verbleef ze in een Airbnb appartement, toen ze 's nachts naar binnen wilde brak de sleutel af in het slot. Erg vervelend! Gelukkig brachten buren wat soelaas door haar op te vangen aangezien de host zelf in Stuttgart zat. Uiteindelijk heeft ze zelf contact op moeten nemen met een slotemaker die het slot heeft vervangen; een vriend van de host heeft deze op locatie moeten betalen (was nog erg prijzig aantal honderden €). Een kopie van de rekening van de slotemaker heeft ze zelf in het bezit. Ze hoopte dat de kous hiermee af was, het was immers buiten haar schuld om, echter benaderde de host haar gisteren met het verzoek om geld over te maken voor de vervanging van het slot. Het lijkt mij dat ze hier niet op in moet gaan, kan zij deze claim zomaar naast zich neerleggen? Wat is de normale gang van zaken in zo'n situatie? Het voelt een beetje als 'zijn woord tegen het hare'. Ik hoor graag of jullie hier ervaring bij hebben en welke actie ze hierbij zou moeten ondernemen.

Alvast bedankt,

Bram

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

Uw vriendin heeft een appartement gehuurd. De sleutel van het appartement is afgebroken. De schade is behoorlijk omdat het slot moest worden vervangen. U vraagt wie de rekenng moet betalen.

Het uitgangspunt is dat de huurder de kosten moet betalen als er schade ontstaat tijdens de huurperiode aan het gehuurde appartement. Dat hoeft niet als uw vriendin geen enkel verwijt kan worden gemaakt. Dat zal zij zelf moeten aantonen.

Uw vriendin zal aannemelijk moeten maken dat de sleutel door een gebrek aan de sleutel of het slot zelf is afgebroken en niet door de manier waarop deze werd gebruikt. Is het slot nog in haar bezit? Dan zou een slotenmaker dit misschien kunnen beoordelen. Was het slot al niet goed en is dat de oorzaak geweest van de schade, dan is de schade voor rekening van de verhuurder.

In ieder geval is het aan te raden om schriftelijk te reageren op de rekening.

Als uw vriendin een reisverzekering heeft dan kunnen deze kosten daarbij gedekt zijn. Het is de moeite waard om dit na te kijken.