Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ViaBox Polen

Vraag gesteld door Slovenie op 15 januari 2018

Wij hebben in Polen een tolkastje nodig omdat we met de caravan erachter zwaarder zijn dan 3500 kg. Kunnen we die bij de 1e pomp over de grens huren?En waar dan weer inleveren? En als we daar ter plekke zijn en zonder caravan rijden, volstaat dan dat kastje of moeten we dan een vignet?

Antwoord van Cathy

Antwoord van Cathy

ANWB Expert

Dit is de informatie die bij ons bekend is over dit onderwerp, de adressen van de uitgiftepunten kunt u vinden via de url hieronder:

Voor voertuigen en combinaties zwaarder dan 3500 kg is een verplicht elektronisch tolsysteem in gebruik. Voertuigen zoals vrachtwagens, bussen en (zware) campers moeten beschikken over een kastje, genaamd de viaBOX. Dit geldt ook voor auto's met aanhangwagen/caravan met een gezamenlijk gewicht van 3501 kg of meer.
De viaBOX is onder meer verkrijgbaar bij een groot aantal verdeelpunten aan de grens van Polen. Adressen van verdeelpunten is te vinden op viatoll.pl/en/heavy-vehicles/customer-service.
Het gebruik van de viaBOX kost PLN 120 (circa € 30) borg. Bij inlevering van het kastje wordt dit geld terugbetaald. Inleveren kan alleen bij de verdeelpunten in Polen. Een volledig overzicht van de toltrajecten is te vinden op viatoll.pl/en/heavy-vehicles/map.
De tarieven variëren per traject en zijn tevens afhankelijk van de EU-emissieklasse (dit staat op het kentekenbewijs of is op te vragen bij rdw.nl). Het juiste bedrag kan worden berekend via viatoll.pl/en/viatoll/heavy/calculate-electronic-toll-rate.

Let op: wie de viaBOX niet gebruikt waar die verplicht is, riskeert een boete van € 750.

 


***

 

 

 

Reactie van Slovenie:

 

 

Dank voor uw reactie, en dat gebruiken we ook daar ter plekke? Ik bedoel wanneer we zonder caravan daar rijden?

Met vriendelijke groet,

Elli Stoter

 


***

 

 

 

Reactie ANWB

 

 

Dit systeem is niet verplicht: handmatig betalen op de tolwegen kan ook. Als u zonder caravan rijdt zou ik dat doen en het kastje niet gebruiken.

Dit is de complete informatie die bij ons is bekend:
Lichte voertuigen: contant betalen is mogelijk in zloty's (PLN) en in euro's (alleen eurobankbiljetten; wisselgeld in zloty's.
De bekende creditcards worden ook geaccepteerd.
Voor voertuigen tot en met 3500 kg is een elektronisch betaalsysteem beschikbaar voor de autowegen van de GDDKiA. Het systeem heet viaAUTO. De tarieven die dan gelden zijn PLN 0,05 per km voor motoren en PLN 0,10 per km voor voertuigen en combinaties tot en met 3500 kg. Dit systeem is niet verplicht: handmatig betalen op de tolwegen kan ook.
Meer informatie: viatoll.pl/en/light-vehicles.