Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Moet mijn relatief grote dochter van 8 jr. (bijna 9), ±40 kg en ± 147/148 cm in een kinderzitje?

Vraag gesteld door Amelie op 8 juli 2016

Ons kinderzitje is te klein geworden en voor maximaal 36 kilo geschikt, zoals alle kinderzitjes beschikbaar op de markt. Wij gaan naar Duitsland, Zwitserland, Frankrijk (incl. Corsica) en Italië. Ik vraag me af of de overschrijding van het aantal kilogrammen van invloed is op de veiligheid en daarnaast is de pasvorm van de kinderstoel ook in het geding; die is echt te klein. Wat moeten wij doen, wat raad u ons aan, in een veelte kleine kinderstoel of zonder kinderstoel reizen?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U vraagt hoe u uw dochter mee in d eauto kunt nemen naar het buitenland.

In Nederland is de richtlijn voor het gebruik van een kinderbeveiligingsmiddel tot 1.35 meter. In veel andere landen geldt deze verplichting tot 1.50 meter.

Indien de kinderstoel te klein wordt zou u een zitverhoger kunnen overwegen. Deze bieden over het algemeen meer ruimte. De kinderstoeltjes test 2016 vindt u op onze website.***

Reactie van Amelie:

Allereerst bedankt voor het antwoord. Wij hebben al een van de meest comfortabele stoelen waarvan de rugleuning verwijderd kan worden. Het feit blijft dat de zitting ook niet is ingesteld op grotere kinderen. Daarnaast blijft de vraag of haar veiligheid gewaarborgd blijft, aangezien zij niet meer aan de voorwaarden voldoet (qua gewicht en lengte op 1 a 3 cm na) die voor de grootste stoeltjes gelden. Mijn vraag is dan ook of de plicht in de verschillende landen blijft staan nu zij niet meer valt onder de categorie op basis waarvan de kinderstoel is gefabriceerd? M.a.w. is het niet veel veiliger om haar nu gewoon net als ons in de autoriem te plaatsen? Worden wij bekeurd wanneer wij geen stoeltje meenemen?***

Reactie van Annemieke Zerdoun:

Gaat u naar een land waar tot 1.50 cm een kinderbeveiligingsmiddel verplicht is, dan kunt u inderdaad een boete krijgen als u deze niet gebruikt. Op onze website kunt u per land nagaan wat de regels met betrekking tot het vervoer van kinderen is.

Indien u een stoelverhoger heeft waarbij de gordel net als bij volwassenen wordt gebruikt kan het geen kwaad dat het gewicht van uw dochter iets boven het maximale gewicht is.