Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe kom je erachter dat je een gelijkwaardige auto krijgt

Vraag gesteld door jwle op 7 januari 2018

Bij het huren van een auto sluit je een contract af voor een bepaald type auto of GELIJKWAARDIG en wat wordt verstaan onder gelijkwaardig? In Funchal, Madeira, werd mij bij het afhalen van de gehuurde auto (een Renault Clio of gelijkwaardig) geadviseerd naar een auto met een diesel motor met hoger vermogen te upgraden vanwege de soms steile wegen op Madeira. Dit werd een Citroen CT C3 Diesel met natuurlijk een bijbetaling. Omdat ik geen verstand van auto's heb, heb ik geaccepteerd. Uiteindelijk betwijfel ik de waarde van het advies want in alle uithoeken van Madeira kwamen we kleinere autos zoals Fiat 500 tegen. Thuisgekomen heb ik een en ander uitgezocht. Volgens de specificatie in de verhuurpagina's zijn Renault Clio en Citroen CT C3 gelijkwaardig (4-persoons, 4-deurs). Er wordt in die pagina's niet gesproken over soort en vermogen van motoren. Volgens fabrieksspecificatie zijn deze modellen met vergelijkbare motoren leverbaar. Had ik de aangeboden auto Citroen C3 als gelijkwaardig kunnen claimen zonder bijbetaling? Ik heb het geval bij de verhuurmaatschappij aangekaart, maar die gaf niet thuis met verwijzing naar de ondertekende contracten en geaccepteerde upgrade naar een diesel auto. Hoe kan ik een dergelijke (voor mij nieuwe) verkooptruc in het vervolg effectief pareren?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over een huurauto in het buitenland.

Ik kan me voorstellen dat het soms lastig valt vast te stellen wat gelijkwaardige auto's zijn. Maar een Clio is als model gelijkwaardig aan de C3 en valt onder de noemer van het B-segment (iets grotere stadsauto’s). Motorinhoud of brandstofsoort speelt daarin geen rol. De verhuurder heeft op zijn verhuurpagina dat onderschid ook helemaal niet gemaakt.

Wat de motovatie geweest is u een diesel versie van de C3 te adviseren kan ik niet echt inschatten. Motorisch moet een A-segment (b.v Fiat 500) ook de wat steilere hellingen kunnen bedingen. ik kan me wel voorstellen dat het met een dieselmotor allemaal net wat soepeler en gemakkelijker gaat. Misschien is dát de motivatie geweest u in deze C3 te praten vanwege wat meer motorisch rijcomfort. De meerprijs blijft echter merkwaardig omdat de specificaties op de verhuurpagina geen verschil laat zien en dat de doorberekende meerprijs dus tegenstrijdig is. U heeft echter het verhuurcontract getekend en kunt u met terugwerkende kracht niets meer ondernemen.

Klachten over auto verhuurbedrijven bereiken ons vaker. Vandaar onze 13 tips auto huren buitenland.