Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

grijs kenteken duitsland vakantie

Vraag gesteld door babsbolle op 28 juni 2017

Goedemiddag, wij hebben voor deze zomer 2017 een VW transporter grijs kenteken te leen van ons bedrijf, hier staat ook reklame bestickering op met daarachter onze caravan. Er staat zoveel over dit onderwerp, met daarin allemaal tegenstrijdige adviezen, dus nogmaals mijn vraag dan voor de zomer 2017. Mogen officieel wij (dus zonder bekeuringen als we wel aangehouden worden) in het weekend hier nu wel of niet mee door duitsland rijden en zoja welke tijden mag het?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het rijden met grijs kenteken in Duitsland mét caravan.

De ‘Ferienreiseverordnung’ geldt op alle zaterdagen in de maanden juli en augustus van 7.00 tot 20.00 uur. Van 20.00 tot 24.00 uur mag dan weer worden gereden, maar na 24.00 uur begint het zondagsrijverbod. Het zaterdagsrijverbod geldt voor vrachtauto’s en trekker/opleggercombinaties met een toegestane maximum massa van meer dan 7,5 ton en voor vrachtauto’s met aanhangwagen, ongeacht het gewicht.

Op zon- en officiële feestdagen geldt op het gehele Duitse wegennet van 0.00 tot 22.00 uur een rijverbod voor vrachtauto’s en trekker/opleggercombinaties met een maximum massa beladen voertuig van meer dan 7,5 ton en voor vrachtauto’s (Lastkraftwagen vanaf 2800 kg totaalgewicht) met aanhangwagen, ongeacht het totaalgewicht.

Dit rijverbod op zaterdag én zondag is dus formeel ook voor u van toepassing voor de betreffende combinatie, ook al is deze duidelijk gericht is op recreatief gebruik. Het verbod in Duitsland is echter met name gericht op een verbod op commerciele (goederen) bedrijfsactiviteiten en niet met een recreatief doel. Het probleem is dat de definitie van vrachtwagen lastig is omdat de Duitse wet niet aangeeft wat wel en wat niet onder een vrachtauto wordt verstaan en vallen in theorie daarom alle grijs gekentekende auto's met een aanhangwagen ook onder het rijverbod.

In de praktijk lijkt er met het rijverbod coulant omgesprongen te worden wanneer er gereden wordt met een grijs gekentekende 'personen'auto met caravan. Dus in theorie geldt er dus zeker formeel een verbod maar in de praktijk kan een dienstdoende agent dit onderscheid nog weleens maken. Wanneer in uw geval er duidelijk sprake is van recreatieve doelienden en er géén sprake is van goederen vervoer in de laadruimte van de auto, krijgen wij dus nog weleens signalen vanuit de praktijk dat daar niet op bekeurd wordt. Dit is zeker voor ons geen reden om ook concreet te kunnen zeggen dat het mag. Er zijn ook gevallen waar soortgelijke combinaties na aanhouding wel geverbaliseerd zijn. Maar volgens de letter van de wet mag het dus niet***

Reactie van flemmens:

Als ik het goed lees geldt het dus niet als het totaal gewicht van je busje onder de 2800 kg blijft.
Ik heb ook een T4 en de toegestane max massa op het kenteken bewijs geeft 2730 kg aan.
Ik mag dus gewoon lekker op zaterdag en zondag met de caravan (deze massa is niet bepalend volgens mij) door duitsland rijden toch?
Groet,
Frans