Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geboortecertifcaat | Zuid Afrika | Kinderen

Vraag gesteld door JamboSmile op 16 mei 2018

Ik reis met minderjarige kinderen en mijn vrouw, tevens hun moeder, naar Zuid Afrika. Echter, de minderjarige kinderen dienen onder meer een Unabridged Birth Certificate (UBC) bij zich te hebben. Zie:
http://www.dha.gov.za/index.php/statements-speeches/621-advisory-new-requirements-for-children-travelling-through-south-african-ports-of-entry-effective-1-june-2015

De gemeente Den Haag biedt, in de Engelse taal, alleen een uittreksel aan maar geen gewaarmerkt officieel afschrift:
https://www.denhaag.nl/nl/akten-en-verklaringen/akten/geboorteakte-aanvragen.htm

Is een uittreksel (in het Engels) voldoende om, met beide ouders, en de minderjarige kinderen naar Zuid Afrika in te reizen? (anders dien ik namelijk het afschrift te laten vertalen en legaliseren). Anders gesteld: is een uitreksel officieel genoeg om geaccepteerd te worden?

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U reist met uw vrouw en uw minderjarige kinderen naar Zuid Afrika. U moet daarom voor de kinderen beschikken over een Unabridged Birth Certificate. De gemeente Den Haag biedt enkel een uittreksel aan in de Engelse taal (niet gewaarmerkt). U vraagt zich af of dat geaccepteerd wordt.

Van een akte (dus ook een geboorteakte) kunt u of een afschrift krijgen van de gemeente of een internationaal uittreksel. Het verschil daartussen is dat een afschrift een officiële kopie van de akte is, die gestempeld (gewaarmerkt) is door de gemeente. Op een afschrift staat precies hetzelfde als op de akte zelf. Een internationaal uittreksel is een actuele samenvatting van de akte met een toelichting in meerdere talen. De akte zelf krijgt u echter nooit mee.

Omdat er een Unabridged (geen kopie) van de geboorteakte van u wordt verlangd kan ik niet met zekerheid zeggen dat het uittreksel, zoals u dat hebt verkregen van de Gemeente Den Haag, zal volstaan. Volledigheidshalve adviseer ik u daarover contact op te nemen met de Ambassade van de Republiek Zuid-Afrika (’s-Gravenhage).