Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat mag wel en niet met een electric loopfiets "SitGo"?

Vraag gesteld door A.M.Hoefnagel op 12 april 2016

Ver lopen kan ik niet, daarom denk ik erover om een loopfiets aan te schaffen voornamelijk voor de vakanties. Mag ik hiermee op het trottoir rijden en op het fietspad? Mag deze loopfiets naar binnen in bijv. een museum? Heeft een loopfiets dezelfde mogelijkheden of rechten als een scootmobiel?
Hartelijk dank voor uw reactie.
Met vriendelijke groet,
Fam. A.M.Hoefnagel

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een aantal vragen over het gebruik van een elektrische loopfiets.

Of de loopfiets is toegestaan in een museum, ligt aan de huisregels van het desbetreffende museum. Hiervoor is geen algemene regel. Bij het Stedelijk Museum in Amsterdam is het mogelijk een speciale loopfiets te lenen, waarmee mindervalide bezoekers op een gebruiksvriendelijke manier het museum kunnen bezoeken.

Om uw andere vragen te beantwoorden, dien ik een aantal zaken verder uit te zoeken. U ontvangt zo spoedig mogelijk een reactie.




***

Reactie van David Sjoer:

Het is niet bekend onder welk soort voertuig dit precies valt, en er zijn dus ook geen specifieke regels voor dit soort voertuigen. De Sitgo ziet eruit als een elektrische fiets, maar kan ook gezien worden als elektrische step.

Mogelijk is de Sitgo te kwalificeren als bijzondere bromfiets (zoals soortgelijke voertuigen als de Trikke, Stint en de Zappy 3). Voor bijzondere bromfietsen gelden de volgende regels:

  • een rijbewijs is niet verplicht;
  • een helm is niet verplicht;
  • een kenteken is niet verplicht;
  • de maximumsnelheid is 25 kilometer per uur;
  • gehandicapten mogen op de stoep rijden, als zij een OV-Begeleiderskaart, een Valyspas of een WMO-pas hebben. De maximumsnelheid is dan 6 kilometer per uur;
  • verlichting is 's nachts en bij slecht zicht verplicht. Dit mag met losse lampjes. Daarnaast moet het voertuig altijd rode en witte/gele retroflectoren hebben;
  • het voertuig moet verzekerd zijn en voorzien van een verkeringsplaatje en een voertuigidentificatienummer;
  • bestuurders moeten het (brom)fietspad gebruiken als dat er is