Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Heb ik eta en esta nodig?

Vraag gesteld door M.Boekee op 10 augustus 2016

Ik reis dit jaar per vliegtuig naar Canada (17aug), reis per auto naar Amerika (24aug). Dan 29aug weer terug per auto naar Canada en dezelfde dag weer per vliegtuig terug naar Nederland. Dit alles met 6 volwassen wonend in Nederland en met een Nederlands paspoort.
Heb ik/hebben wij een eta en?of een esta nodig?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U reist binnenkort naar Canada en de Verenigde Staten. U vraagt zich af of een eTA en/of een ESTA benodigd is/zijn.

Canada

Visum
Een visum is niet nodig voor een toeristisch verblijf van maximaal 6 maanden.
Let op: Sinds 15 maart 2016 moeten toeristen die met het vliegtuig naar Canada reizen een eTA (elektronische reisvergunning) aanvragen. Dit geldt tevens voor toeristen op doorreis via Canada. De aanvraag kan via www.cic.gc.ca/english gedaan worden en neemt slechts enkele minuten in beslag. Hier is tevens alle aanvullende informatie te vinden. De eTA kost CAD 7 (ongeveer € 5) en is 5 jaar geldig.
Vanaf 15 maart 2016 tot de herfst 2016 (exacte datum nog niet bekend) is er een overgangsregeling van toepassing. Reizen zonder eTA maar met een geldig paspoort wordt dan nog toegestaan. Dit is niet het geval indien de eTA-aanvraag is afgewezen.
Voor de inreis via landsgrenzen en zeehavens is geen eTA nodig.

Bijzonderheden

  • Een retour- of doorreisticket is verplicht
  • Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.
  • Tekst bijgewerkt:juli 2016.

De Verenigde Staten

Visum
Reizigers die onder het Visa Waver Program naar de VS reizen (niet visum plichtige/90 dagen) moeten zich uiterlijk 72 uur voor aankomst in de VS registreren. De aanvraag van deze elektronische reisvergunning (ESTA) bestaat uit het invullen van een vragenlijst via rel="nofollow" />esta.cbp.dhs.gov. De registratie is 2 jaar geldig en kost USD 14.

Bijzonderheden

Een doorreis- of retourticket waaruit blijkt dat je niet langer dan 90 dagen in de VS, Canada en Mexico verblijft, is verplicht.
Iedere toerist tussen 14 en 80 jaar moet bij inreis via een (lucht)haven een afdruk van de linker- en de rechterwijsvinger en een digitale gezichtsfoto laten maken. Deze procedure duurt circa 15 seconden en wordt bij iedere grensovergang uitgevoerd.
De meeste reizigers worden via lucht- en zeehavens elektronisch geregistreerd bij aankomst in de Verenigde Staten. Echter voor een uitstapje naar- of komende van Mexico, Canada of een ander land ben je niet gebonden aan een vervoersbedrijf van het Visa Waiver Program. Er kan dan bij landsgrenzen nog een papieren I-94 formulier in het paspoort gehecht worden waarop de datum van de eerste aankomst in de VS en de uiterste datum van vertrek worden aangegeven. Het is belangrijk het I-94 formulier bij terugkeer weer af te geven en het vertrek te laten registreren. Bij nalaten kan dit problemen geven bij een volgend bezoek aan de VS. Zie voor meer informatie help.cbp.gov.
Toegang tot de VS kan worden geweigerd aan:
Personen met een strafblad.
Personen wie eerder een visum werd geweigerd.
Personen die na 1 maart 2011 in Iran, Irak, Jemen, Libië, Syrië, Somalië of Soedan zijn geweest.
In al deze gevallen is het raadzaam om contact op te nemen met het consulaat van de VS in Amsterdam.
Een geldig (onbeschadigd) visum in een verlopen paspoort kan samen met een nieuw geldig paspoort worden gebruikt.
Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.
Tekst bijgewerkt: juli 2016.

Voor meer informatie over reizen naar Canada en De Verenigde Staten, verwijs ik u graag naar onze website.