Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

de grote richtingaanwijspalen zijn niet meer verlicht.Niet handig toen ik omgeleid werd en Tom thuis lag.Waarom is dit niet meer?

Vraag gesteld door frysk op 3 oktober 2018

Toen ik onverwacht de weg moest zoeken in donker,trof ik onverlichte richtingwijzerpalen.vroeger waren ze toch verlicht?

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U heeft een vraag over verlichting van de bewegwijzeringsborden.

U heeft gelijk. Vroeger werden de bewegwijzeringsborden van binnenuit door lampen verlicht. Met de opkomst van retro-reflecterend materiaal zijn de bewegwijzeringsborden zoveel mogelijk daarmee uitgerust. Dat bespaart veel onderhoudskosten en energie.

Het kenmerk van retroreflectie is dat je het alleen maar ziet als het wordt aangestraald door licht. Dat licht weerkaatst dan in de richting waar het vandaan kwam. Autoverlichting werkt prima in combinatie met retro-reflectie en fietsverlichting ook. Al zal je er rekening mee moeten houden hoe hoog je de informatie/borden aanbrengt. Want alleen door weerkaatsing van het licht zijn de borden te lezen.

Als u met de auto stilstaat in de buurt van een bewegwijzeringsbord (en niet de borden van enige afstand aanstraalt) dan kunt u de letters dus niet lezen. Dat was in uw geval lastig maar in 99 van de 100 gevallen werkt het prima. We begrijpen dat u gelukkig uiteindelijk toch thuis gekomen bent.

Overigens heeft de ANWB sinds januari 2015 niet meer de bewegwijzering tot taak. Per die datum is die taak aan de Nationale Bewegwijzeringsdienst overgedragen.